Dalende olieprijs weegt op Wall Street

AP
Een flinke daling van de olieprijzen heeft de Amerikaanse aandelenbeurzen in bedwang gehouden. Beleggers verschoven hun aandacht bij gebrek aan richtinggevend nieuws naar agendapunten later in de week, waaronder een toespraak van Fed-president Janet Yellen voor het Congres.

De Dow-Jonesindex sloot 0,1 procent lager op 18.116,84 punten. De S&P 500 daalde een fractie tot 2109,66 punten en de Nasdaq steeg 0,1 procent in tot 4960,97 punten.

Griekenland miste zijn afgesproken deadline om een overzicht van zijn hervormingen maandag af te leveren bij de Europese Commissie. Athene liet weten dat de lijst dinsdagochtend in Brussel zal zijn. In tegenstelling tot vrijdag, toen een verlening van het steunprogramma werd beklonken, liet deze ontwikkeling beleggers in de VS koud.

Irrelevant
"De Griekse kwestie ligt nog niet achter ons, maar het is zo vaak als excuus gebruikt dat de zaak nu min of meer irrelevant is", zei een handelaar. "We hebben tot nu toe een hele sterke maand februari achter de rug en de koersen lijken iets te sterk opgelopen te zijn. Velen zullen zich richten op de toespraak van Yellen om een idee te krijgen van de stappen die de Fed in gedachten heeft."

Energiebedrijven behoorden tot de sterkste dalers nadat de prijs van een vat Amerikaanse olie met 3 procent daalde tot 49,30 dollar. De Britse zakenkrant Financial Times meldde dat OPEC mogelijk een noodvergadering belegt om het lage prijsniveau te bespreken.

Apple steeg 2,7 procent na de bekendmaking van plannen om datacenters te bouwen in Ierland en Denemarken. Het technologiebedrijf heeft een beurswaarde van meer dan 765 miljard dollar. Dat is ruim twee keer zo groot als enig ander beursgenoteerd bedrijf in de VS.

De euro werd verhandeld voor 1,1330 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen was de eenheidsmunt nog 1,1345 dollar waard.