DAF schept zo'n 200 extra banen in Westerlo

BELGA
De nieuwe productiestijging bij vrachtwagenbouwer DAF zorgt voor vierhonderd bijkomende banen. Ongeveer de helft van die extra banen zijn bestemd voor de fabriek in Westerlo. Dat heeft een woordvoerder van de Nederlandse vrachtwagenbouwer gezegd. Het gaat om tijdelijke banen.

Het bedrijf trekt vanaf 1 september de dagproductie op van 174 naar 200 trucks per dag, waarvan 182 in Eindhoven en 18 bij Leyland Trucks in Groot-Brittannië. Daarvoor zjn 400 nieuwe medewerkers nodig in Eindhoven en Westerlo, waar de assen en de cabines worden gemaakt.

Het bedrijf trok eerder al de productie op van 140 naar 156 en vervolgens naar 174 trucks per dag. DAF verwijst voor de productieverhoging naar een hogere vraag als gevolg van het doorzetten van het economisch herstel in Europa.

Vakbond voorzichtig blij
Bij vakbond ACV reageert men voorzichtig positief op het nieuws dat er extra jobs bijkomen bij DAF Trucks in Oevel. "Voor deze zomer besliste men om 130 tijdelijke contracten van zes maanden te voorzien, in plaats van jobstudenten om aan de verlofwensen tegemoet te komen. Door de stijging van de productie zou het nu in totaal om zo'n 300 werknemers extra gaan", zegt ACV-afgevaardigde Davy Baelus.

Volgens Baelus is het nu afwachten of de productiestijging structureel is. Dinsdag wordt meer uitleg gegeven tijdens een reguliere ondernemingsraad. De vakbonden kregen het nieuws van de productiestijging deze week tijdens een bijzondere ondernemingsraad te horen.

Momenteel telt DAF Trucks zo'n 1.650 medewerkers.