Exclusief voor abonnees

Daarom smaken Amerikanen onze Belgische bieren niet meer

Bierexport naar Verenigde Staten 12% achteruit

BELGA
Onze eigen bierconsumptie gaat er voor het eerst sinds lang niet meer op achteruit. Tsjing! De Amerikanen dronken vorig jaar echter zo’n 130 miljoen Belgische pintjes en speciaalbieren minder. Die brouwen ze voortaan immers zelf, al dan niet slim gekopieerd. Of hoe ’Buy local, drink local’ ons populairste exportproduct pijn doet.

Het bierverbruik in eigen land is na een jarenlange daling gestabiliseerd. We dronken vorig jaar goed 7 miljoen hectoliter – omgerekend ruim 2,8 miljard pintjes, met dank aan de mooie zomer en het WK. Schol! Onze brouwerijen voerden voor het eerst ook meer uit dan de Duitsers en Nederlanders. Toch hangen er boven die bierexport – goed voor 70% van de ruim 20 miljoen hectoliter die we jaarlijks produceren – ook donderwolken. Amerika, na Frankrijk en Nederland onze grootste afnemer, loopt niet meer van stapel voor onze pils- en speciaalbieren.

We hebben met Amerika-verhaal jarenlang in een ‘bubble’ geleefd. Iedereen kan bier brouwen.

André Janssens
Biersommelier Sofie Van Rafelghem met enkele Amerikaanse bieren
Steven Richardson Biersommelier Sofie Van Rafelghem met enkele Amerikaanse bieren

Je hebt 21% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

Kies hier je voordeelperiode:
22 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Johan De Clercq

  Hier in Canada : 8 dollar voor een stella,.... 6.75 € voor een beter lokaal bier van de micro brouwerij om de hoek.... Keuze is niet moeilijk hoor....

 • Christine Laevers

  Ik denk dat er een mentaliteitsstroming in vele landen opkomt om 'local' te consumeren. In principe kan iedereen met wat know-how bier en/of wijn maken.

 • pieter spannemaker

  Laat Belgische Bieren opkopen maar daar zijn we bang voor . Belgen drinken Carlsberg omdat ze verdommen Heineken te drinken. Als Heineken het snelst groeiende biermerk ter wereld is zal er misschien wat met die traditionele Belgen zijn zeker. Inoververen misschien.

 • Jef Smit

  De Amerikaanse bieren zijn momenteel ook beter dan de Belgische. Wij zouden toch ook geen budweiser kopen als onze eigen bieren beter zijn? De Amerikanen winnen al enkele jaren de prijzen voor beste bier en dat is niet zo maar...

 • myriam michiels

  Al is de Blue Moon niet slecht ......