D'Ieteren doet beter dan eigen prognose

PHOTO_NEWS
Autodienstengroep D'Ieteren heeft in het eerste halfjaar 7,3 procent minder courante winst voor belastingen geboekt dan in dezelfde periode het jaar ervoor. Dat maakte D'Ieteren bekend. Het bedrijf doet daarmee beter dan de eigen prognoses van eind 2012, die een winstdaling van 10 à 15 procent voorzien in 2013. D'Ieteren blijft wel vasthouden aan die verwachting.

De courante winst voor belastingen komt uit op 115,8 miljoen euro. De omzet daalt met 1,2 procent, van 3,01 miljard in het eerste halfjaar van 2012 tot 2,98 miljard in de eerste zes maanden dit jaar.

Onderdeel D'Ieteren Auto, de grootste autodistributeur van België, boekte een courant resultaat voor belastingen van 39,1 miljoen euro. Een jaar eerder was dat nog 54,1 miljoen euro. "Dit weerspiegelt lagere verkopen en extra commerciële middelen op een bijzonder competitieve markt", klinkt het in een persbericht. Het marktaandeel van de verdeelde merken (zoals Volkswagen, Audi en Skoda) daalde van 22,1 tot 21,4 procent op de markt van nieuwe voertuigen, die steeg met 1,7 procent. Sectorfederatie Febiac verwacht in de rest van 2013 een stabiele markt.

Bij de andere activiteiten van D'Ieteren Auto is het opvallend dat de verkopen van tweedehandsvoertuigen met 18,8 procent stegen tot 13,9 miljoen euro. D'Ieteren Sport, met onder meer motorfietsen, zag de omzet dan weer dalen met 12,6 procent tot 15,2 miljoen euro.

Het tweede onderdeel van D'Ieteren, Belron, wereldleider op het vlak van herstelling en vervanging van autobeglazing en bekend van het merk Carglass, boekte een courante winst van 80,5 miljoen euro, of een stijging met 7,5 procent. "Die vooruitgang weerspiegelt een stijging van de verkopen, als gevolg van een kouder winterweer dan in 2012 en van een stijging van het marktaandeel en prijsverhogingen, en de impact hiervan op de marges", klinkt het. Volgens D'Ieteren blijven de vooruitzichten voor de rest van het jaar wel "uitdagend", gezien de "aanhoudende druk van de economische omstandigheden en het geringere voordeel van het winterweer".

D'Ieteren blijft vasthouden aan een daling van de courante bedrijfswinst voor belastingen van 10 à 15 procent in 2013 tegenover 2012. Het houdt daarbij rekening met "de huidige vooruitzichten voor zijn activiteiten en de onzekere economische omgeving".

Van nieuwe investeringen is vooralsnog geen nieuws. Na de verkoop van de autoverhuuractiviteiten Avis Europe had D'Ieteren gezegd dat het de opbrengst opnieuw wou investeren. "De raad van bestuur evalueert regelmatig investeringsopportuniteiten", klinkt het summier.