Cumulverbod voor Belgische boekhouders is in strijd met Europees recht

Getty Images/iStockphoto
Belgische boekhouders mogen hun job combineren met die van verzekeringsmakelaar, verzekeringsagent of vastgoedmakelaar. Het cumulverbod dat nu van toepassing is, is in strijd met het Europees recht, oordeelt het Europees Hof van Justitie. 

Belgische erkende externe boekhouders mogen hun job op dit moment niet combineren met die van verzekeringsmakelaar, verzekeringsagent of vastgoedmakelaar. Ze mogen ook geen bank- en financiële activiteiten verrichten. Dat alles moet hun onafhankelijkheid waarborgen.

Maar volgens de Europese Commissie is dat cumulverbod in strijd met het Europees recht. De Commissie startte een inbreukprocedure op en bracht België voor het Europees Hof van Justitie. Dat de regels in 2017 licht werden aangepast - Belgische boekhouders mogen sindsdien wel landbouw-, ambachts- en handelsactiviteiten uitoefenen mits een voorafgaande toelatingsprocedure - veranderde volgens de Commissie niets wezenlijks aan de zaak.

Interne controle

Het Europees Hof oordeelt nu dat de aangepaste regelgeving sinds 2017 op bepaalde punten wel significant is gewijzigd. Maar de regelgeving rond de combinatie met de job van verzekeringsmakelaar, vastgoedmakelaar of de verrichting van bank- en financiële activiteiten, is wel in strijd met het Europees recht, stelt het Hof in een arrest. Het EU-Hof volgt de redenering van de Commissie dat een verbod te ver gaat en dat de onafhankelijkheid van externe boekhouders ook via interne controleprocedures gewaarborgd kan worden.

Het Beroepsinstituut van Erkende Boekhouders en Fiscalisten (BIBF) moet het arrest nog analyseren, laat algemeen directeur Geert Lenaerts weten. Het cumulverbod voor boekhouders - het “principe van de onverenigbaarheid van het beroep van boekhouder (-fiscalist) met elke handels- of ambachtelijke activiteit” - zit momenteel vervat in het reglement van het bij wet opgerichte beroepsinstituut.

De BIBF vindt zelf strikte regels om voorafgaande problemen van onafhankelijkheid of tegenstrijdige belangen te vermijden beter. “Maar we zullen er ons uiteraard bij neerleggen dat problemen van onafhankelijkheid achteraf behandeld zullen moeten worden”, zegt Lenaerts. “We zullen nu in overleg met de overheid bekijken hoe we hier gevolg aan geven.”

“Goede zaak voor verzekeringssector”

De Federatie voor Verzekerings- en Financiële tussenpersonen (FVF) ziet wel brood in het combineren van de twee. Vanuit de verzekeringssector wordt het niet verboden, zegt Kelly Schamphelaere, directeur van de beroepsvereniging voor Nederlandstalige verzekeringsmakelaars. “Het kan wel een goede zaak zijn voor de verzekeringssector.”

Vaak zijn er ook boekhoudkundige of fiscale aspecten bij een verzekering, en die zouden dan door één en hetzelfde kantoor behandeld kunnen worden. “Als het in één kantoor zou kunnen, kan het meerwaarde geven.” Schamphelaere wijst er ook op dat de bescherming voor de consument, bijvoorbeeld bij een belangenconflict, heel uitgebreid is in de regelgeving.

Lees ook: Boekhouder gezocht: vier keer meer vacatures dan afgestudeerden
8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • louis meuleman

  Louis Meuleman Waarom hebben we in Belgie nog een regering of parlement nodig als Europees parlement toch beslist wat we wel en niet mogen doen dus afschaffen en we gaan miljarden besparen

 • Linde Segaert

  Ik mag binnen mijn firma zelfs geen job als coach combineren met die van boekhouder. Gewoon omdat het zo in onze Belgische wet staat. Vermoedelijk een wet uit de tijd van Napoleon of zo. Maar niemand die het nodig vindt dit soort onzin te schrappen uit onze wet. Terwijl politici van ons land zonder enig probleem mogen zetelen in alle mogelijke raden van bestuur. Ook van beursgenoteerde bedrijven. Ze mogen daarvoor zelfs betaald worden. Net of daar geen sprake kan zijn van belangenvermenging...

 • Gino Sinnesael

  Andermaal loopt ons land een blauwtje op door geklungel van onze politici. Anderen onterecht inkomsten ontzeggen, en zelf maar cumuleren op grote schaal. Eerst oompje, en dan oompjes kinderen!

 • Jan Boden

  Dat cumulverbod bestaat al 34 jaar en heeft destijds veel mensen gebroodroofd. En dan te bedenken dat in de politiek iedere cumul toegelaten is.

 • Annie Broeckx

  Een warboel van inkomsten is alleen weggelegd voor politiekers.