Coucke: "Ik steek mijn geld liever in 50 nieuwe bedrijven"

"Ik snap al de heisa, maar ik ben ervan overtuigd dat ik veel meer aan de Belgische staatskas ga bijdragen door te investeren in nieuwe bedrijven." Dat zei Marc Coucke in een reactie op de berichtgeving dat hij geen belasting moet betalen op de meerwaarde van de verkoop van zijn aandelen in Omega Pharma. Het farmabedrijf werd gisteren voor 3,6 miljard euro overgenomen door het Amerikaanse Perrigo.

"Ik heb hierin altijd een sociaal en neutraal standpunt ingenomen", verdedigde Coucke zich. "Ik zeg niet dat zoiets eerlijk is, maar het systeem is verkeerd. Wij hebben fortuinen betaald aan sociale lasten. De medewerkers verdienen niet te veel, ze kosten te veel. Ik ben een van de weinige ondernemers die ook tegen de indexsprong is."

Coucke is ervan overtuigd dat hij veel meer aan de Belgische staatskas gaat bijdragen door te investeren in nieuwe bedrijven, "dan het nu in de niet-efficiënte bodemloze put van de Belgische overheid te steken". "Het Belgische systeem kost veel te veel aan de werknemers. Ik steek het geld liever in vijftig nieuwe bedrijven."

Coucke kondigde aan dat hij een nieuw fonds zal opstarten dat investeert "in startups van jonge Belgische IT- en internetwizards" en een fonds voor fundamenteel onderzoek naar kankerproducten.

Ik zal meer bijdragen aan staatskas via investering in nieuwe bedrijven

Marc Coucke

"Grote toename in tewerkstelling"

Perrigo koopt Omega Pharma voor 3,6 miljard euro. Het overnamebedrag bestaat uit 2,48 miljard euro voor de aandelen van het bedrijf met zetel in het Oost-Vlaamse Nazareth, en de overname van 1,1 miljard euro schuld. Coucke krijgt een uitvoerende rol bij het bedrijf en wordt voor een deel in Perrigo-aandelen uitbetaald. Van de 2,48 miljard euro wordt 25 procent uitbetaald in aandelen Perrigo, die alle naar Coucke gaan. De resterende 75 procent betaalt het bedrijf cash.

"Perrigo is een Omega in het groot", zei Coucke. "Dit gaat niet over besparingen, maar over synergieën. De ganse inzet van deze transactie is groeien. Omega wordt 'a division of Perrigo' en ik word lid van het directiecomité van Perrigo. De deal is gedaan voor de 2.500 medewerkers van Omega. We speelden in de Champions League en gaan nu de Wereldbeker spelen."

Coucke verwacht "een heel grote toename van de tewerkstelling" bij Omega Pharma Corporate en Omega Pharma België. "Dit is het beste OTC-hoofdkwartier van Europa. Het zal niet langer duren alvorens we moeten bijbouwen hier in Nazareth. Er komen prachtige mogelijkheden voor Omega-talenten."

We speelden in de Champions League en gaan nu de Wereldbeker spelen

Marc Coucke
BELGA

"Niemand moet schrik hebben"

Volgens Coucke werd Perrigo aangetrokken door "het unieke netwerk in Europa" van Omega Pharma. "We hebben een heel simpele structuur en Perrigo beschouwt ons als een 'extremely talented management team'. We hebben dezelfde waarden en we zijn heel complementair. Ze zitten overal, behalve waar wij zitten, en samen hebben we 12.000 medewerkers."

"We hebben Perrigo drie jaar geleden bezocht. De mensen werken heel graag bij Perrigo en het is een enorm gerespecteerd bedrijf in Amerika. We wachten intern nog altijd op de eerste negatieve reactie (op de overname). Er is niemand bij ons die schrik moet hebben. Behalve de mensen die hun job slecht doen, maar die moesten al schrik hebben", stelde Coucke.

Sponsoring

De closing van de overname wordt verwacht eind maart 2015. "Ik voel mij echt goed. Ik heb gedaan wat er moest gebeuren. Omega Pharma zou zelfstandig ook blijven groeien zijn, maar met Perrigo komt er een extra dimensie zonder extra risico. We gaan 25 procent van de omzet van Perrigo uitmaken. Voor mezelf, voor het eerst in mijn leven ga ik een baas hebben. Ik kan geen garanties geven dat het soms een keer gaat kriebelen", aldus Coucke.

Op sportief vlak verwacht Coucke geen veranderingen. "Perrigo staat achter de sponsoring. Het informeerde zelfs of de wielerploeg Perrigo Quick Step kon heten, maar het is al beslist dat het volgend jaar Etixx Quick Step wordt."

Perrigo informeerde zelfs of de wielerploeg Perrigo Quick Step kon heten

Marc Coucke