Corruptiegeruchten overschaduwen geboorte StatoilHydro

De nieuwe Noorse energie- en aluminiumreus StatoilHydro, die vandaag officieel boven de doopvont werd gehouden, wordt overschaduwd door geruchten over corruptie bij de Libische activiteiten van de groep.

StatoilHydro is het resultaat van de fusie van de koolwaterstofactiviteiten van Statoil en Norsk Hydro, de twee belangrijkste Noorse energie- en aluminiumproducenten. De nieuwe groep StatoilHydro zal ongeveer 80 procent van de offshore olievelden van Noorwegen controleren.

Zo wordt de groep de derde grootste uitvoerder van olie ter wereld, na Saoedi-Arabië en Rusland. Met 31.000 werknemers in 40 landen haalt het bedrijf een productie van 1,7 miljoen vaten per dag. De fusie werd versneld om een participatie mogelijk te maken in het enorme gasproject Chtokman van het Russische Gazprom in de Barentszee.

De geboorte van StatoilHydro wordt intussen wel overschaduwd door geruchten over corruptie. Zo loopt er een extern onderzoek naar de Libische activiteiten van de nieuwe groep op vraag van StatoilHydro zelf. Het doel is te kijken of sommige activiteiten in strijd zijn met internationale en Noorse wetten. (afp)