Corruptie kost België jaarlijks 21 miljard euro

Getty Images/Cultura RF
1.110 biertjes, of 691 broden, of 486 Big Macs. Dat is wat corruptie jaarlijks aan elke Belg kost, zo stellen de Europese groenen in een rapport dat ze hebben gepubliceerd naar aanleiding van de werelddag tegen corruptie aanstaande zondag.

Volgens het rapport verliest de hele Europese Unie jaarlijks 900 miljard euro aan corruptie. In België staat de teller op 21 miljard euro of zo'n zes procent van het bruto binnenlands product. In absolute cijfers spant Italië de kroon met een geraamd verlies van 236 miljard euro. In verhouding tot het bbp is de impact het grootst in Roemenië. Daar zou 15 procent verloren gaan aan corruptie. Nederland staat onderaan met een impact van amper 0,76 procent.

"Corruptie is geen onschuldig, marginaal of duister fenomeen", stelt Europarlementslid Bart Staes. "Het is een kanker die de cohesie van samenleving aanvreet. België verliest ruim 20 miljard euro, ofwel drie keer het budget dat we aan werklozen uitgeven, of de helft van ons totale budget voor volksgezondheid. Het is hoog tijd dat Europese instellingen en nationale overheden dit fenomeen veel ernstiger gaan nemen.”

De Europese groenen breken onder meer een lans voor een betere bescherming van klokkenluiders, een versterking van de slagkracht van de Europese antifraudedienst Olaf, meer controle op de besteding van Europese steunfondsen in de lidstaten en een jaarlijkse evaluatie van het anticorruptiebeleid van de lidstaten.

De cijfers in het rapport zijn in opdracht van de Europese groenen verzameld door experten en consultants, die deels werkten op basis van openbare Europese statistieken en publicaties. In de cijfers worden ook onrechtstreekse kosten verrekend, zoals het verlies aan belastinginkomsten. 
38 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gino Denil

  Het kost niet elke Belg even veel. Er zijn altijd winnaars en verliezers.

 • Maximus Royalstar

  Heel vlaanderen vol zetten met flitscamera's kost de staat miljoenen,maar brengt miljarden op.Accijnzen,BTW van 21% op levensnoodzakelijke dingen,etc..idem.Kost ook bijna geen moeite om de eerlijk werkende burger te gebruiken als melkkoe.Iets aanpakken wat onze sociale zekerheid kan redden en mss ook wel de ondergang van de staat gaan ze natuurlijk niet doen...TE veel moeite!!!

 • joannes Roderigas

  als de expertise goed is , geen probleem, maar wa als ze fouten maken, of zijn het zulke engeltjes? de helft knoeit.

 • raymond van der craen

  De regering zou zich beter bezig houden met bestrijding van zwartgeld en corruptie. Ons land zou zo uit de problemen zijn maar onze politiekers houden zich liever bezig met theater en circusopvoeringen zoals deze afgelopen week. De kiezer zal dit onthouden!

 • vanaeken jokke

  Gij dwaalt Francinne Declerque belastingontduiking is nooit zo groot geweest als onder de vorige trado regeringen met de PS en SPA op kop.Piqueur al vergeten Termont al vergeten agusta al vergeten dasault al vergeten RTT al vergeten samusocial al vergeten.Socialisten en omkoopschandalen corruptie en fraude gaan hand in hand.