Coolblue reageert op kritiek Unizo: "We betalen wel belastingen en zorgen voor 200 nieuwe banen"

Een medewerkster van Coolblue in het distributiecentrum van Tilburg.
BELGA Een medewerkster van Coolblue in het distributiecentrum van Tilburg.
Coolblue, het van origine Nederlands e-commercebedrijf dat in België in de top drie van populairste webshops staat, betaalt wel degelijk belastingen in ons land en zorgt ook voor vele honderden banen. Dat zegt Matthias De Clercq, manager van Coolblue België, in reactie op kritiek dat het bedrijf niet bijdraagt aan de Belgische economie.

De winkelverkopen in België boeren al maanden achteruit. In januari werd nog een krimp opgetekend in vergelijking met een jaar eerder van 0,2 procent. Ondernemersorganisatie Unizo wijst de populariteit van buitenlandse webshops - zoals Amazon, Coolblue en Bol.com - met de vinger. "De Belgische economie loopt op die manier veel mis: onder meer werkgelegenheid maar ook btw-inkomsten", luidt de kritiek van Unizo.

In december was er ook de opvallende oproep van de CEO's Wouter Torfs (schoenen Torfs), Bart Claes (JBC), Grete Remen (Damhert), Luc Van Mol (ZEB) en Frans Colruyt (Colruyt) om kerstcadeaus op Belgische websites te kopen. Ook zij wezen expliciet naar buitenlandse giganten als Amazon, Coolblue of Bol.com, die nauwelijks voor toegevoegde waarde in ons land zorgen.

Belastingen

De topman van Coolblue België weerlegt de kritiek. "We zijn een NV. Ik kan u verzekeren dat we hier alle soorten belastingen betalen", aldus De Clercq. Er worden ook Belgische banen gecreëerd. "In 2016 werkten we met 130 mensen in ons land, in 2017 is dat gestegen naar driehonderd. En er komen in 2018 nog eens tweehonderd banen bij. En indirect zorgen we ook voor vele banen, denk maar aan bpost."
Het e-commercebedrijf was in 2017 goed voor een omzet van 1,2 miljard euro in Nederland en België, een groei met 38 procent. Afzonderlijke cijfers voor België geeft het bedrijf niet, maar De Clercq spreekt over een heel mooi jaar, met stijgende marktaandelen. 

Wat de toekomst betreft, wil Coolblue - dat vorig jaar ook in Franstalig België actief werd - in 2018 écht op de Franstalige markt gaan wegen, aldus de topman voor België. Er zijn ook plannen om de thuisbezorgingsdienst voor witgoed CoolblueBezorgt uit te breiden naar andere producten. Idem voor de Coolblue-winkels. Daar zijn er nu drie van in ons land. "Er zullen er bijkomen, ook in Franstalig België. Maar of dat in 2018 gebeurt, is nog niet duidelijk."
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Steelandt Wesley

  Ik bestel altijd in Nederland fier ben ik er niet op maar als ge iets in België ziet en ge komt het goedkoper tegen in Nederland is de keuze snel gemaakt

 • patrick morel

  Als je de reclames op TV ziet van de Hollandse grootwarenhuizen val je achterover,we betalen hier veel meer. Goedkopere keukens, brillen, fietsen, contactlenzen en veel andere dingen komen van onze noorderburen. Zij weten dat we teveel belastingen betalen en kleine pensioentjes hebben.Wij hebben veel schulden, veel politici, veel burgemeesters, de hollanders doen het met veel minder.

 • Theo Van Hoof

  Moet Unizo maar zorgen dat de Belgische bedrijven concurentieel zijn. Te duur, te weinig voorraad, te lange leveringstijden, te kleine keuze, ... moet ik nog wat verder gaan?

 • jintha peeters

  ik ga al jaren naar nederland me inkopen doen en ik geloof direct wat ze zeggen maar iedereen weet dat unizo en de zelfstandige de vriendjes van de nva is en dus wel moeten reageren

 • willy platteau

  men wil graag dat we ,,Belgisch,, kopen ; probeer maar eens iets te kopen online bij een .be shop , 99% kans dat de firma ,,Hollands,,is , hoofdzetel & magazijn in Nederland ,postbusadres in Belgie . heb reeds mail gestuurd naar economische zaken, maar nog steeds geen antwoord gekregen!