Controleartsen betrappen elke dag 100 valse zieken

thinkstock
Controleartsen van de grootste vijf controlebedrijven hebben vorig jaar meer dan 21.400 zieke werknemers en ambtenaren vervroegd terug naar het werk gestuurd. Dat zijn er 100 per werkdag, blijkt uit een rondvraag door De Tijd.

De onderzochte werknemers waren niet echt ziek, al genezen of mochten langer thuis blijven dan hun toestand verantwoordde.

Alles samen hebben de controleartsen vorig jaar meer dan 310.000 controles uitgevoerd, of zo'n 1.500 per werkdag. Dat betekent dat 1 op de 15 gecontroleerde werknemers en ambtenaren opnieuw aan het werk wordt gezet. De controles worden uitgevoerd op vraag van de bedrijven.

Onterechte ziektebriefjes
Minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld) vindt het een goede zaak dat de controles focussen op werknemers die weer aan de slag kunnen. Maar ze wijst erop dat bedrijven naast controle ook werk moeten maken van het voorkomen van ziektes.

Volgens de controleartsen schrijven huisartsen te gemakkelijk een ziektebriefje en ze laten hun patiënten te lang thuis. Vorig jaar werden zeven artsen geschorst omdat ze onterecht ziektebriefjes uitschrijven, blijkt uit cijfers van de Orde der Geneesheren.


Photo News