Colruyt over onthullingen: "We zijn een van de grootste belastingbetalers in België"

BELGA
Warenhuis Colruyt parkeerde miljarden euro's in Luxemburg en ontweek zo miljoenen belastingen in België. Voor Colruyt, dat graag uitpakt met zijn ethisch imago, is er nochtans niets aan de hand.

"We volgen alleen de regels die de politici in het leven geroepen hebben. Of dat ethisch is of niet, is een discussie die maatschappelijk moet gevoerd worden", zegt woordvoerder Jan Derom in een eerste reactie aan De Morgen. "Als de conclusie daarvan is dat het niet kan, dan zullen we ons daar aan aanpassen."

Derom ontkent dat Colruyt hiermee ingaat tegen zijn eigen ethische principes. "We zijn één van de grootste belastingbetalers in België. We hebben de voorbije drie jaar meer dan 400 miljoen euro belasting betaald, met daar bovenop jaarlijks 700 miljoen euro aan andere bijdragen. Dat is geen peanuts. Wat we doen in Luxemburg is onze belastingdruk verlagen, maar tegelijk investeren we daar, net zoals in Frankrijk en België. We hebben er winkels, een distributiecentrum en een kantoor. Er werken 75 mensen, van een spookbedrijf is er dus absoluut geen sprake. Het voordeel dat we doen door naar Luxemburg te gaan, is vrij beperkt. In België zouden we niet veel meer belasting betalen, misschien zelfs minder."

De suggestie dat Colruyt onder meer via de doorgedreven belastingoptimalisatie een scherpe prijzenpolitiek kan voeren, veegt Derom kordaat van tafel. "Wie dat beweert, vertelt onzin. Het voordeel dat we doen door deze fiscale constructie, is beperkt. Het gaat misschien om een half procent."

Wat we doen in Luxemburg is onze belastingdruk verlagen, maar tegelijk investeren we daar, net zoals in Frankrijk en België

Jan Derom, woordvoerder Colruyt