Colruyt koopt voortaan vlees rechtstreeks bij de boeren aan

ANP
Colruyt gaat rundvlees rechtstreeks bij de boeren aankopen. De veehandelaar wordt gepasseerd, bericht De Standaard vandaag.

Colruyt Group (Colruyt, Spar, Okay, Bio-planet, enzovoort) zegt dat het door rechtstreeks rundvlees in te kopen de toeleveringsketen korter én transparanter zal maken. De rechtstreekse aankoop betekent dat Colruyt de groothandelaar én de vee­handelaar passeert én de relatie met de slachthuizen hertekent. Die laatste worden pure dienstverleners die tegen een bepaalde kostprijs de runderen slachten. De boer krijgt een hogere prijs én een afnamegarantie.

Colruyt vermoedt dat dit initiatief, dat met negentig boeren start en goed is voor 10 procent van het rundvlees dat Colruyt Group inkoopt, zal groeien. In het model moeten de boeren zich wel groeperen in een producentenorganisatie. "Het kan een gamechanger worden. We hopen dat ons voorbeeld gevolgd wordt", zegt Stefan Goethaert, de algemeen directeur Colruyt Group ­Fine Food.

Hendrik Vandamme, de voorzitter van het Algemeen Boerensyndicaat (ABS), is sceptisch. "Ik begrijp dat boeren zich willen groeperen. Dat is zinvol als het een meerwaarde kan creëren, waardoor de veehouders kostendekkend kunnen werken. Mijn vraag is bij wie de meerwaarde ­terechtkomt.”
17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan hertogs

  Als er Boni op staat hoeft het niet voor mij....70% is niet te vreten.

 • Artuur Lemmens

  Koop je vlees bij een slager? De slager heet hier Colruyt. Dus, inderdaad, koop je vlees daar. En rechtstreeks van de boerderij. Mooi toch?

 • Marleen Rabaey

  Pure verkoopsstrategie, en de boer verplichten om voor de laagste prijs te verkopen aan Colruyt. En als ze zich niet aan de regels houden contract naar iemand anders. En de winst zullen ze wel in hun eigen zakken steken. Koop bij de lokale slager, je zult wel iets meer betalen maar je hebt kwaliteit op je bord.

 • Roger Geens

  Ik doe hetzelfde ,ik koop mijn vlees rechtstreeks bij het slachthuis .Is veel transparanter en ook goedkoper .

 • Geert De Sagher

  Koop je vlees bij een slager. Steun je lokale handelaar. Neem dan ook je eigen verpakking mee. Je hebt dan minder afval en beter eten.