Ga naar de mobiele website
^ Top

Colruyt Group opent eerste OKay-winkel zonder verbruik fossiele brandstoffen

BELGA
Retailer Colruyt opent woensdag 13 september de eerste OKay-winkel die geen aardgas of stookolie gebruikt en dus geen verwarmingsketel heeft. "OKay Stavelot recupereert de restwarmte van zijn koelinstallatie om de winkelruimte te verwarmen", meldt Colruyt Group in een persbericht.

De elektriciteit in de vestiging komt van Eoly, de producent van duurzame energie van Colruyt Group, klinkt het nog. De winkel moet op die manier 99 procent minder CO2 uitstoten voor de verwarming dan een winkel met een verwarmingsketel.

"De restwarmte van een koelinstallatie wordt meestal afgegeven in de open lucht", aldus Ian Vinck, projectingenieur bij de technische dienst van Colruyt Group. "Maar onze duurzame propaankoeling is bijzonder geschikt voor restwarmtebenutting: we recupereren de warmte en gebruiken die om de winkel te verwarmen."

Die recuperatie van warmte zal Colruyt Group in twee OKay-buurtsupermarkten testen: in de vestiging in Stavelot die woensdag opent, en in een tweede winkel in Viroinval die later dit jaar de deuren zal openen. Met een goede isolatie kan de winkel volledig verwarmd worden met de restwarmte van de koelinstallatie. "Ze zijn uitgerust met een propaankoeling. Propaan, een natuurlijk koelmiddel, is veel milieuvriendelijker dan chemische koelgassen", klinkt het.

De test zal een jaar duren. Is die succesvol, wil de groep nog meer winkels op die manier verwarmen. Moet er in de winter toch worden bijgewarmd, zal dat met duurzame elektriciteit gebeuren, zegt Colruyt nog. "Eoly levert daarvoor hernieuwbare stroom, afkomstig van eigen windturbines en zonnepanelen. Ook de compressor van de propaankoeling en de andere winkelinstallaties draaien volledig op groene energie."

De supermarktenketen kondigde eerder dit jaar al aan tegen 2029 enkel nog lage-energiewinkels te willen.

Meer over1 reactie

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • Vincent Ckeymans

    Top!

Meld een bug