Colruyt Group introduceert herbruikbare zakjes voor groenten en fruit: 5 zakjes voor 2,50 euro

Bio-Planet zal het voortouw nemen door alle zakjes voor eenmalig gebruik volledig stop te zetten in al zijn winkels vanaf 19 juni 2019.
Colruyt Group, Marc Baert Bio-Planet zal het voortouw nemen door alle zakjes voor eenmalig gebruik volledig stop te zetten in al zijn winkels vanaf 19 juni 2019.
In de winkels van de Colruyt Group zal je tegen eind oktober geen plastic wegwerpzakjes meer vinden om groenten en fruit in steken. Ze worden vervangen door herbruikbare polyester zakjes, die 0,55 euro per stuk zullen kosten. Voor vijf zakjes betaal je 2,50 euro. De groep verwacht met de actie 150 miljoen plastic zakjes per jaar te besparen.

Colruyt Group  liet een herbruikbaar zakje ontwikkelen dat meer dan 100 keer hergebruikt kan worden. Het doorzichtige zakje kan gewassen worden in de wasmachine, en kan tot 4 kg aan producten dragen. Aan de kassa wordt het tarragewicht (37gram) automatisch verrekend, zodat de klant enkel betaalt voor het nettogewicht van groenten en/of fruit.

Het nieuwe zakje zal ons toelaten jaarlijks ongeveer 150 miljoen plastic zakjes te vermijden

Christophe Dehandschutter, verkoopsdirecteur van Colruyt

“We blijven sterk geloven in de verkoop van onverpakte groenten en fruit”, zegt Christophe Dehandschutter, verkoopsdirecteur van Colruyt. “De keuzemogelijkheid en het gemak voor de klant staan hierbij centraal. We zijn daarom blij een zo duurzaam mogelijke oplossing te kunnen voorstellen, die ook rekening houdt met het gebruiksgemak voor de klant. Met de medewerking van al onze klanten zal het nieuwe zakje ons toelaten jaarlijks ongeveer 150 miljoen plastic zakjes te vermijden.”

50 pilootwinkels

Op 19 juni 2019 wordt gestart in 50 pilootwinkels: alle Bio-Planet winkels (29) en 21 voedingswinkels van Colruyt, OKay, OKay Compact en Spar Colruyt Group in de 2 regio’s Lier, Kortrijk, Bergen en Dinant. Zij zullen als eerste alle zakjes voor eenmalig gebruik voor groenten en fruit volledig schrappen uit de winkels

In deze 50 pilootwinkels krijgen alle Xtra-klanten van Colruyt Group bij hun eerste aankoop van groenten of fruit gratis vijf herbruikbare zakjes. Bij de nationale uitrol in oktober 2019 zal dit initiatief herhaald worden in alle andere winkels.

Verpakkingsplan

Bij Comeos, de vertegenwoordiger van de Belgische handel en diensten, wijzen ze erop dat de hele sector maatregelen neemt met betrekking tot plastic zakjes. “De engagementen maken deel uit van het sectoraal verpakkingsplan dat de Vlaamse regering afgelopen zomer heeft goedgekeurd”, aldus woordvoerder Hans Cardyn. Daarin staan tegen 30 juni de afschaffing van de betalende plastic kassazakken en tegen het einde van het jaar de afschaffing van de eenmalige plastic tasjes voor groenten en fruit en het aanbieden van alternatieven.

“Dat er verschillende retailers nu al initiatieven hebben ontwikkeld om de hoeveelheid plastic te verminderen, kunnen we alleen maar toejuichen en toont aan dat het de sector menens is om alle verpakkingen aan te pakken”, aldus de woordvoerder.
83 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Hilde Peeters

  voor al die heisa over zakjes moest ik nooit kleine vuilzakken kopen nu wel wat is dan het verschil toen hadden zakjes een tweede of derde functie

 • Eugene Peeters

  De zoveelste show van Colruyt om klanten te winnen.

 • florence vermeulen

  Pure publiciteits stunt ! Wat gaan ze doen tegen de plastieken verpakking van de producten (bijv. drankflessen, conservenverpakkingen...) ???? De plastiek die ze daarvoor gebruiken is veeeeeeeeel meer vervuilend da de plastiekzakjes bij groenten en fruit! Wat met de kartonnen dozen waarvoor duizenden bomen worden omgehakt...? Wat met de uitstoot van hun zware vrachtwagens ???

 • guido vermeyen

  Polyester....rotzooi, een hars dat gebruikt wordt om een bluts van je auto te herstellen, soort vezels dus....onder invloed van UV-staling (zon) versplinteren die vezels en kraken....toch liever die bruine zak..

 • Trony Pagulo

  Typisch belgisch de reacties hier. Altijd negatief. Mensen zijn de lui om herbruikbare zakjes te gebruiken, het milieu interesseert hen niet, ze denken enkel aan geld en hun portemonnee