Collega's achter plexiwanden en koffieautomaat en lift bedienen met je smartphone? Hoe uw kantoor er na coronatijden uit kan zien

Illustratiebeeld.
Getty Images Illustratiebeeld.
Na wekenlang thuiswerken en online vergaderen, beginnen heel wat Belgen hun werkdagen voor een deel opnieuw op kantoor door te brengen. Velen snakken ernaar de keukentafel opnieuw om te ruilen voor een echt bureau in een kantoorruimte. Maar gaat dat kantoor er na deze coronapandemie nog hetzelfde uitzien als ervoor? En waar gaan we allemaal rekening mee moeten houden?

Een kantoorruimte is een plek waar vaak veel mensen samenkomen. Geen ideale omstandigheden in pandemietijden, dus. Zolang er geen vaccin is, blijft het opletten geblazen en moeten extra voorzorgsmaatregelen een nieuwe opflakkering van het virus voorkomen. Amerikaanse experten suggereren alvast dat het kan helpen om het aantal personeelsleden op de werkvloer te beperken en met een doorschuifsysteem te werken, hygiëne centraal te stellen en werkruimtes te reorganiseren.

Investeringen

Volgens het Amerikaanse designbureau Unispace, dat zich bezighoudt met het inrichten van werkplekken en kantoren, zullen bedrijven nu geen enorme investeringen doen om werkruimtes volledig te herinrichten. Bedrijven zullen volgens hen eerder kiezen voor snelle, maar efficiënte oplossingen: denk aan bijvoorbeeld plexischermen tussen verschillende werknemers.

De kans bestaat dat een gespreid personeelsbestand de nieuwe standaard wordt

Unispace

Daarnaast keren sommige bedrijven ook terug naar het systeem van kleine privékantoren. Grote centrale werkplekken zijn dan ook plaatsen waar meer mensen bij elkaar zitten en waar social distance moeilijker te bewaren is. Ook bestaat de kans dat een gespreid personeelsbestand de nieuwe standaard wordt. Zo zal een deel van het personeel van thuis uit werken, terwijl een ander deel op kantoor zit. Met een wisselsysteem kunnen beide groepen dan regelmatig afwisselen. Wanneer voldoende bedrijven dit doen, zal dat ook een positief effect hebben op de bezetting van het openbaar vervoer. Af en toe samenkomen op kantoor zal wel mogelijk en nodig blijven, om samen ideeën te bedenken of problemen op te lossen.

Plexiglas is alomtegenwoordig in heel wat bedrijven.
BELGA Plexiglas is alomtegenwoordig in heel wat bedrijven.

Bijtende producten

De Amerikaanse experten zijn er ook van overtuigd dat er door deze pandemie meer bewustzijn zal ontstaan over besmettelijke ziektes. Ons gedrag wordt aangepast en hygiëne komt voorop te staan. Ontsmetten wordt een gewoonte, en dus denken designexperten eraan in kantoren meer materialen te gebruiken die bestand zijn tegen reiniging met bijtende producten. Zo zal er binnenkort misschien meer voor steen of laminaat gekozen worden. Daarnaast zullen sommige bedrijven er ook voor kiezen hun werkruimtes na de werkuren te desinfecteren met UV-licht. Dat licht doodt een groot deel van de bacteriën.

Werkruimtes desinfecteren met UV-licht is een mogelijke oplossing voor bedrijven.
AFP Werkruimtes desinfecteren met UV-licht is een mogelijke oplossing voor bedrijven.

Contactloos

Een andere, maar duurdere oplossing is het ‘contactloze kantoor’. Hier wordt contact met veelgebruikte knoppen en toetsen vermeden. Zo kan je liften of koffiemachines bijvoorbeeld bedienen met je smartphone. Daarnaast kunnen conferentieruimten worden uitgerust met spraaktechnologie en kunnen deuren of toiletten uitgerust worden met sensoren, zodat je deze ook niet meer hoeft aan te raken. Ten slotte is zelfbediening in bedrijfsrestaurants binnenkort misschien ook verleden tijd, zodat niet iedereen dezelfde plateaus, borden of hetzelfde bestek hoeft aan te raken.

De lift bedienen met je handen wordt binnenkort misschien verleden tijd.
Getty Images De lift bedienen met je handen wordt binnenkort misschien verleden tijd.

Lees ook:

Hierna blijven we thuiswerken, maar niet elke dag

Nooit meer aangedampte brilglazen en de kraan bedienen met een app: deze Belgische bedrijven maken ons leven coronaproof (+)
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Peter Bosmans

    Betwijfel of dit een positieve invloed zal hebben op het openbaar vervoer. Wie 2 dagen thuis werkt zal geen jaarabonnement meer nemen, dat valt dan duurder uit, en zal bijgevolg makkelijker de wagen nemen. Enkel het afschaffen van bedrijfs- en salaris personenwagen zal een positieve invloed hebben voor het ov en dan nog zal die niet zo groot zijn zolang we geen betrouwbaar ov hebben. Denk ook dat het goedkoper is om 'vingerhoedjes' te gebruiken dan alles maar te willen automatiseren.