Collectief ontslag in Vlaams bedrijf flink duurder

Bedrijven in Vlaanderen die tot collectief ontslag overgaan, krijgen vanaf volgend jaar minder subsidies voor de verplichte ontslagbegeleiding.
thinkstock Bedrijven in Vlaanderen die tot collectief ontslag overgaan, krijgen vanaf volgend jaar minder subsidies voor de verplichte ontslagbegeleiding.
Bedrijven in Vlaanderen die tot collectief ontslag overgaan, krijgen vanaf volgend jaar minder subsidies voor de verplichte ontslagbegeleiding. Bedrijven in herstructurering ontvangen daarvoor vandaag van de federale RVA tot 2.000 euro per werknemer, maar die subsidie wordt in Vlaanderen gehalveerd tot 900 euro. Daarover bereikten de vakbonden en de werkgevers een ontwerpakkoord. Dat schrijft De Tijd.

Door de zesde staatshervorming wordt Vlaanderen volgend jaar bevoegd voor ontslagbegeleiding, ook wel outplacement genoemd. Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) grijpt die overheveling aan om werkgevers die overgaan tot collectief ontslag, in tegenstelling tot Wallonië en Brussel, minder overheidssteun te betalen.

Voor de ontslagbegeleiding van een 45-plusser kunnen bedrijven in Vlaanderen vanaf volgend jaar tot 900 euro terugkrijgen: 720 euro in een eerste schijf en 180 euro als de werknemer na drie maanden nieuw werk heeft gevonden. Voor werknemers onder 45 zakt het maximum van 1.000 naar 450 euro.

Subsidievoorwaarden aangescherpt

De voorwaarden voor de subsidie worden ook aangescherpt: bedrijven die de deuren sluiten of wegtrekken, moeten de ontslagbegeleiding volledig uit eigen zak betalen. Enkel ondernemingen die na de herstructurering een deel van de tewerkstelling in Vlaanderen behouden, krijgen nog een tegemoetkoming.
"De kosten van een collectief ontslag zijn de verantwoordelijkheid van het bedrijf", is te horen op het kabinet-Muyters. "Het is absurd dat de overheid die kosten terugbetaalt als een bedrijf wegtrekt uit Vlaanderen."
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • jimmy nuyts

    Lezen is een kunst die je nog niet goed meester bent eh Karel: Ze kregen subsidies, als ze hun ontslagen mensen begeleidde of op hun kosten lieten begeleiden richting een nieuwe job, en een extra schijf als die personen inderdaad ook aan een nieuwe job geraakten. dus geen subsidie voor ontslag, maar subsidie om ontslagen mensen terug aan een andere job te helpen. belangrijk verschil dat je blijkbaar niet snapt

  • Karel Flanders

    Dus al die jaren kregen bedrijven subsidies als ze collectief mensen ontslagen? Ze kunnen dat wel goed wegsteken die beroepspolitiekertjes. Die grote bedrijven en multinationals krijgen subsidies voor alles en nog wat.

  • Marc Camp

    En dan zijn we verwonderd dat bedrijven hier in Belgie de werknemers zo gemakkelijk als vuil op straat zet. We betalen ons eigne ontslag met belastingsgeld.