Cokesfabriek Carsid sluit definitief de deuren

UNKNOWN

De cokesfabriek Carsid in Marchienne-au-Pont heeft vandaag zoals gepland definitief de deuren gesloten. Vakbonden en directie van staalbedrijf Duferco hadden hierover enkele weken geleden een akkoord bereikt. Dat akkoord voorziet dat er geen naakte ontslagen volgen voor de zowat tweehonderd werknemers van de cokesfabriek.

Klachten buren
De cokesfabriek was sinds vorig jaar in opspraak na klachten van buurtbewoners over milieuverontreiniging. Duferco vond een renovatie van de cokesfabriek een te dure investering, maar de vakbonden verzetten zich tegen een sluiting omdat er dan tweehonderd banen verloren zouden gaan.

Geen naakte ontslagen
Directie en vakbonden bereikten uiteindelijk een akkoord dat voorziet in de sluiting van de cokesfabriek, zonder naakte ontslagen. Dankzij een productieverhoging in Clabecq komen 54 plaatsen vrij binnen de groep. Werknemers die 55 jaar of ouder zijn en 38 jaar aan de slag zijn, komen in aanmerking voor brugpensioen.

Interims ruimen plaats
Elders zullen interimwerknemers plaats moeten maken voor werknemers uit de cokesfabriek. Tot slot worden ook arbeidsplaatsen gecreëerd dankzij nieuwe investeringen in de staalindustrie en in de bouw van een elektriciteitscentrale. (belga/eb)


UNKNOWN