Coca-Cola wil wiet in frisdranken mengen

"Gerichte welzijnsdrankjes", zo noemt Coca-Cola de frisdranken met bestanddelen van de wietplant die het op de markt wil brengen.
Coca-Cola "Gerichte welzijnsdrankjes", zo noemt Coca-Cola de frisdranken met bestanddelen van de wietplant die het op de markt wil brengen.
Coca-Cola lonkt naar de groeiende markt van frisdranken die cannabis-bestanddelen bevatten. Vandaag verklaart de frisdrankgigant dat het CBD, het pijnstillende maar niet psychoactieve bestanddeel van de wietplant, overweegt te mengen in wat het "gerichte welzijnsdrankjes" noemt. Coca-Cola voert gesprekken met de Canadese wietkweker Aurora Cannabis om samen dergelijke drankjes te ontwikkelen.

CBD, dat de gebruiker niet stoned maakt maar gebruikt wordt tegen ontstekingen, pijn en misselijkheid, is het hoofdbestanddeel van de zogenaamde 'wietolie' die in ons land nog steeds verboden is, ook voor medische toepassingen. Zakenblad Bloomberg rapporteerde als eerste de interesse van Coca-Cola. Over een mogelijk samenwerkingsakkoord wilden Coca-Cola noch Aurora Cannabis commentaar geven.

Enorm potentieel

"Er gebeurt op dit vlak heel veel de laatste tijd en we zijn van oordeel dat het een groot potentieel heeft", stelt Aurora-woordvoerster Heather MacGregor. "De cannabisindustrie heeft wereldwijd een enorm potentieel".

Constellation Brands, het moederbedrijf van onder meer biermerk Corona en wodkamerk Svedka, kondigde vorige maand aan dat het een bijkomende 4 miljard dollar pompt in het Canadese wietbedrijf Canopy Growth. Lagunitas, een biermerk dat in de portefeuille van Heineken zit, heeft al een drankje dat THC bevat, het psychoactieve bestanddeel van cannabis. Daar word je dus wel stoned van en het kan voorlopig enkel in Californische wietapotheken gekocht worden. Ook Molson Coors en Diageo, de brouwer van Guinness, houden gesprekken met cannabisproducenten.

Canada staat op het punt het recreatieve gebruik van cannabis te legaliseren. In de VS is het nog een illegale drug, maar enkele staten hebben wiet gedecriminaliseerd. 

In juni keurde de Food and Drug Administration, het Amerikaanse overheidsagentschap dat de kwaliteit van voedsel en medicijnen controleert, het middel Epidiolex tegen epilepsie goed. Het is het eerste medicijn op basis van cannabis dat in de VS wordt goedgekeurd. 
29 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Peter Fernandez

  Voor de duidelijkheid : Coca-cola volgt de industrie nauwgezet en is geïnteresseerd om CBD - het ingrediënt in cannabis die pijn verzacht maar je niet high maakt - in haar dranken te vermengen. Coca-cola is in gesprek met het Canadese Aurora Cannabis om samen de drank te ontwikkelen.

 • Geert Noels

  Maggie het Blok aan ons been,zal wel als allerlaatse wiet toelaten zeker?

 • Rody Franks

  En nu nog wachten op een drankje met groene klei?

 • Thérèse Reczkowski

  Alles wat uit de natuur komt blokt de Pharma Industrie af omdat ze er geen patent op kunnen nemen en er dus niets aan verdienen en heel de politiek doet er aan mee.

 • Eric Vanovermeire

  Eindelijk !