Cirque du Soleil verkocht aan Amerikaanse en Chinese investeerders

Guy Laliberté.
AP Guy Laliberté.
De Canadese circusgroep Cirque du Soleil is verkocht aan een consortium geleid door de Amerikaanse investeringsmaatschappij TPG en met onder meer een Chinese investeerder. Dat heeft Cirque du Soleil vandaag bekendgemaakt.

Een bedrag voor de overname wordt niet genoemd. De nieuwe eigenaars zouden met de circusgroep willen uitbreiden in China, klink het.

TGP krijgt een meerderheidsbelang in het bedrijf. Oprichter Guy Laliberté zal een minderheidsaandeel houden en blijven bijdragen aan de strategische en artistieke richting van de groep.

Waarde geschat op 2 miljard dollar
De waarde van Cirque du Soleil wordt geschat op 2 miljard dollar. De Canadees Guy Laliberté, een voormalig straatartiest die het beroemde circusgezelschap oprichtte in 1984, had voor de deal nog steeds 90 procent van het kapitaal in handen.

Cirque du Soleil had in 2012 voor de eerste keer in zijn bestaan geen winst gemaakt en moest massaal mensen ontslaan. Momenteel stelt Cirque du Soleil wereldwijd 4.000 mensen tewerk. Vier jaar geleden waren dat er nog 5.000.

Jaarlijks bezoeken ruim 11 miljoen mensen Cirque du Soleil. Daarmee wordt het circus volgens Laliberté beter bezocht dan alle shows op Broadway bij elkaar opgeteld.

ANP