Chinese munt nog eens 1 procent minder waard

EPA
China heeft de koers van zijn nationale munt, de yuan, vandaag verder laten dalen ten opzichte van de Amerikaanse dollar, voor de derde dag op rij. De yuan staat daarmee op het laagste niveau in vier jaar. Tijdens een zeldzame persconferentie hebben bestuurders van de Chinese centrale bank laten weten dat ze geen reden zien voor een verdere devaluatie, al houdt ze zich bereid om tussen te komen in het geval van overdreven "verstoringen".

De Chinese centrale bank bracht de wisselkoers op 6,4010 yuan voor 1 US-dollar, tegen 6,3306 yuan gisterenochtend.

De devaluatie van de yuan zou in principe goed moeten zijn voor de Chinese economie -omdat de export goedkoper wordt- maar zorgde de voorbije dagen wel voor heel wat onrust op de financiële markten. De beurzen kenden gisteren hun slechtste dag van het jaar.

Vandaag gaf de centrale bank opnieuw aan geen reden te zien voor een verdere devaluatie. Berichten dat de bank uit zou zijn op een daling van 10 procent noemde vicepresident Yi Gang "absoluut absurd". De koers kan binnenkort weer gaan stijgen, voegde hij daaraan toe. Na de persconferentie zwakte de daling van de yuan af ten opzichte van eerder op de dag.

Die persconferentie lijkt ook de markten gerustgesteld te hebben. Zowel in Azië als in Europa veerden die weer op. De aandelenbeurs in Tokio toonde vandaag herstel, na de recente verliesbeurten. Zo sloot de Nikkei 1 procent in de plus op 20.595,55 punten. In Brussel ging de Bel20 bij opening 1,2 procent hoger. Rond 12 uur is er zowat 1,5 procent winst.

EPA
EPA