Chinese beurzen verder achteruit

EPA
De Chinese aandelenbeurzen zijn vandaag opnieuw met verlies gesloten, na een aanvankelijk herstel eerder op de dag. Na een zeer wisselvallige sessie sloot de beurs van Shanghai 1,3 procent in de min. In de twee voorgaande handelsdagen verloor de Chinese hoofdindex al ruim 15 procent. De kleinere Shenzhen Composite leverde vandaag 3 procent in.

De Chinese centrale bank nam gisteren een reeks maatregelen om de verdere crash van de aandelenbeurzen in het land te voorkomen. De rente werd voor de vijfde keer sinds november vorig jaar verlaagd en de kapitaaleisen voor banken werden versoepeld. Of die stappen voldoende zijn moet nog blijken.

Elders in de regio toonden de beurzen ook enig herstel. De All Ordinaries in Sydney klom 0,7 procent. De Kospi in Seoel dikte 2,6 procent aan door de hoop op een herstel in China, de belangrijkste handelspartner van Zuid-Korea. In Hongkong sloegen aanvankelijke winsten in de laatste handelsuren echter weer om in een verlies van bijna 1 procent.

Japan
De Nikkei-index in Tokio veerde wel stevig op, nadat een dag eerder opnieuw een fors verlies moest worden geïncasseerd. De hoofdgraadmeter van de beurs in Japan sloot 3,2 procent in de plus op 18.376,83 punten. De Nikkei doorbrak daarmee een zesdaagse verliesreeks waarin bijna 14 procent aan waarde verdampte. Vooral de Japanse bankaandelen en exportbedrijven werden weer opgepikt na de recente koersafstraffingen.

De voorbij dagen waren de Chinese beurzen nog diep in het rood gegaan. Zo gaf de hoofdgraadmeter van de beurs in Shanghai maandag 8,49 procent en gisteren 7,63 procent prijs. In een reactie daarop had de Chinese centrale bank de rente verlaagd en de verplichtingen voor de commerciële banken teruggeschroefd.