China slaat waarschuwing Trump in de wind: invoerheffingen stijgen tot 25 procent

Donald Trump.
AFP Donald Trump.
China slaat terug in de handelsoorlog met de VS. Vanaf 1 juni worden de importheffingen op 60 miljard dollar aan Amerikaanse goederen opgetrokken tot 25 procent. De aandelenbeurzen gaan verder omlaag na de bekendmaking.

Drie dagen geleden verhoogden de Verenigde Staten de importtarieven van 10 tot 25 procent op 200 miljard dollar aan Chinese goederen. Donald Trump waarschuwde daarop dat het handelsconflict tussen beide landen zou verslechteren als China voor “vergelding” zou kiezen.

"Ik zeg openlijk tegen president Xi en mijn vele vrienden ginder dat China zeer zwaar getroffen zal worden als jullie geen overeenkomst sluiten. Bedrijven zullen verplicht worden om uit China te vertrekken. Te duur om in China te kopen. Jullie hadden een goede deal die bijna rond was, maar jullie zijn opgestapt", aldus de Amerikaanse president op Twitter.

Geen nieuwe datum
Handelsgesprekken op hoog niveau werden vrijdag in Washington zonder akkoord beëindigd. 
Trump gaf herhaaldelijk te kennen dat China de extra heffingen zal betalen.

Een nieuwe datum voor onderhandelingen is er niet. De aanhoudende handelsoorlog tussen 's werelds twee grootste economieën weegt op de markten en op de wereldwijde groeiprognoses. 

De Amerikaanse beurzen gingen bij de opening meteen 1,7 procent lager. Ook de andere beurzen gingen dieper in het rood.
38 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gino Denil

  Het is natuurlijk niet consequent om voor kapitalisme te zijn en dan invoerrechten toe te juichen. Maar het is nu ook niet zo dat de Chinezen zelf kiezen voor welk loon ze mogen werken, Luc LePinson. Hier trouwens ook niet.

 • Bart Verbeeck

  De grootste klant van China is ... de Amerikaanse markt. Goedkope producten komende vanuit China worden nu voor de Amerikanen 25% duurder. Er is ook geen substituut voor goedkopen Chinese producten binnen Amerika. Dus wie betaald de rekening... De Amerikanen zelf.

 • Frans Peeters

  Trump gaat dictatoriaal en beseft niet dat VS niet meer het grootste zeggenschap heeft, EU zou dit ook moeten beseffen

 • Vaneylen Pierre

  Man heeft gelijk. al gekeken hoeveel jobs er in België al verdwenen zijn? We kunnen de ambtenaren niet blijven betalen van goederen die hier niet geproduceerd zijn en waar geen belastingen op geheven zijn. De Zelfstandige die produceert wordt er wel degelijk zwaar op belast.

 • Luc Vancraeynest

  Wat baat het om de invoerrechten op te trekken tot 25% van de factuurwaarde als de Chinezen hun facturen vervalsen door ze bijvoorbeeld de helft lager te maken? Meermaals Chinese facturen gezien waarbij de prijzen belachelijk laag zijn. Papier is gewillig om waarderechten te ontwijken. Je kan dat wel oplossen door een specifiek recht per ingevoerd goed te vragen. Maar dat is dan oncontroleerbaar voor de douane door personeelstekort.