China over handelsconflict met VS: “Bal ligt in kamp van Amerikanen”

Shutterstock
China is voorlopig niet bereid toegevingen te doen in het handelsconflict met de Verenigde Staten. Of beide landen binnenkort nader tot elkaar komen, hangt wat Peking betreft vooral af van de vervolgstappen die de Amerikanen zetten.

"De VS blijven de handelsspanningen opvoeren en halen verschillende trucs uit, waardoor het handelsoverleg ernstig is geschaad", zegt een woordvoerder van het Chinese ministerie van Handel. Eventuele toenadering hangt volgens hem af van de "houding en oprechtheid van de VS". De onderminister voor Buitenlandse Zaken, Zhang Hanhui, betichtte de Amerikanen eerder al van "economisch terrorisme".

De uitlatingen doen de toch al geringe hoop op een snelle oplossing voor de handelsoorlog tussen China en de VS geen goed. Onderhandelingen over een nieuwe handelsovereenkomst tussen de twee grootmachten liepen eerder deze maand vast. Daarop stelde president Donald Trump nieuwe importheffingen in op Chinese goederen, waarna Peking soortgelijke maatregelen tegen producten uit de VS nam.

Sojabonen en aardmetalen

China heeft volgens ingewijden de import van Amerikaanse sojabonen inmiddels stopgezet. Chinese importeurs kregen in december, na het staakt-het-vuren tussen Trump en zijn ambtsgenoot Xi Jinping, juist de opdracht om partijen Amerikaanse sojabonen in te voeren als teken van goede wil. Dergelijke orders zouden nu zijn uitgebleven.

Eerder deze week dreigde China zijn machtspositie op het vlak van zeldzame aardmetalen te gebruiken tegen de VS. De Amerikaanse technologiesector is voor de toevoer van die stoffen grotendeels afhankelijk van het Aziatische land.
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • JAN krommentak

  Hoe gaat zijn beurs hierop reageren ?

 • MICHELINE GEVERS

  Hij maakt Amerika groot. De schulden in ieder geval.

 • Bertrand Janses

  Eindelijk een land dat niet in zijn broek doet voor die clown uit de VS!!

 • Christiaan Goethals

  Trump gaat zich eens hard verslikken, heel de wereld op hol.