China en VS kondigen voorlopig handelsakkoord aan

Handelsoorlog VS-China

Archiefbeeld: de Chinese president Xi Jinping en de Amerikaanse president Donald Trump.
AFP Archiefbeeld: de Chinese president Xi Jinping en de Amerikaanse president Donald Trump.
De VS en China hebben een voorlopig handelsakkoord bereikt. Dat hebben zowel Peking als de Amerikaanse president Donald Trump vandaag bevestigd. "We zijn een erg groot eerstefase-akkoord overeengekomen", aldus de Amerikaanse president op Twitter. 

De twee grootste economieën ter wereld zitten al 18 maanden in een handelsdispuut verwikkeld. Maar nu is er dus een overeenkomst in het slepende conflict tussen de grootmachten.

De Chinese viceminister van Handel, Wang Shouwen, kondigde vandaag een eerstefase-akkoord aan met de VS. Het voorlopig akkoord houdt in dat de VS stap voor stap de heffingen op Chinese producten zouden opheffen. Als deel van het akkoord zou China de invoer vanuit de VS opdrijven.

In een tweet bevestigde de Amerikaanse president de deal. China gaat akkoord om op grote schaal Amerikaanse landbouw-, energie- en andere producten aan te kopen, aldus Trump. De Amerikaanse heffingen die zondag, op 15 december, zouden ingaan, zullen als gevolg van de deal niet worden toegepast, aldus nog de Amerikaanse president. De tarieven van 25 procent blijven wel gelden.

De gesprekken over de volgende fase van het akkoord zullen “onmiddellijk” starten, tweette Trump, die het over een “geweldige” deal had voor iedereen.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Chris Devlaeminck

    Een sterk president die Trump. Hij laat zich niet zomaar doen. Hij doet zijn best werk te creëren voor de gewone Amerikaanse burger. Respect!

  • dirk belis

    Trump heeft moeten toegeven in de meeste gevallen.Het enige dat China nu doet is meer landbouwprodukten kopen waar Trump zijn meeste stemmen haalde ,want deze mensen waren ook al tegen hem aan het keren.Die geweldige deal is een lachertje en zoals altijd liegt Trump dat hij zwart ziet.