China en Rusland bereiken na 10 jaar onderhandelen akkoord over gasdeal

REUTERS
Na jarenlange onderhandelingen hebben Rusland en China een gasverdrag met een geschatte waarde van 400 miljard dollar beklonken. Tijdens een bezoek van de Russische president Vladimir Poetin in Shanghai finaliseerden de energieconcerns van beide landen de deal over Russische gasleveringen voor dertig jaar. Dat meldt het Russische nieuwsagentschap Itar-Tass.

Het Russische overheidsbedrijf Gazprom zal vanaf 2018 jaarlijks minstens 38 miljard kubieke meter gas leveren aan China National Petroleum Corporation. Volgens Gazprom-topman Aleksej Miller kon zijn bedrijf voorafbetalingen bekomen. "Dit is een groot akkoord voor Gazprom. Dergelijk contract bestaat niet met een ander bedrijf", aldus Miller, die sprak over "een historisch moment".

Een jaar geleden al werd een intentieverklaring gesloten bij een bezoek van de Chinese president Xi Jingping aan Moskou. Daarna sleepten onderhandelingen over de prijs van de leveringen echter lang aan. Miller wilde woensdag niet in detail gaan over de overeengekomen prijs. Volgens Russische media is het contract voor 30 jaar 400 miljard dollar waard (292 miljard euro).

Waarnemers vermoeden dat de crisis rond Oekraïne Rusland tot verregaande toegevingen in de onderhandelingen heeft gedwongen. Omdat de Verenigde Staten en de Europese unie dreigen met sancties, moest Moskou dringen op zoek naar nieuwe afnemers voor zijn aardgas. Het gas zal geleverd worden via een nieuwe pijplijn van de Siberische gasvelden naar China met een prijskaartje van 22 miljard dollar (16 miljard euro).