China dreigt VS met ban zeldzame metalen

De Amerikaanse president Trump.
EPA De Amerikaanse president Trump.
China overweegt zijn sterke machtspositie op het vlak van zeldzame metalen tegen de Verenigde Staten te gebruiken om druk uit te oefenen in het slepende handelsconflict. De Amerikanen zijn voor het grootste deel van hun vraag naar stoffen als terbium, neodymium, lanthaan en cerium afhankelijk van China.

Een hoge regeringsambtenaar en staatsmedia maakten vandaag duidelijk dat China de voor hightech belangrijke metalen als wapen kan inzetten in het handelsconflict en in de aanval van de VS tegen de Chinese telecomreus Huawei. “Zeg later niet dat we niet gewaarschuwd hebben”, schrijft het Volksdagblad.

China is met een aandeel van 80 tot 90 procent ‘s werelds grootste producent van zeldzame grondstoffen.

Niet onderschatten

In een commentaar in de krant The People's Daily wordt de VS aangeraden de bereidheid van China om stappen te nemen niet te onderschatten. Die krant staat te boek als belangrijke spreekbuis van de Communistische Partij in China.

China en de VS slaan elkaar al geruime tijd met steeds meer en hardere handelsbeperkingen om de oren. Aan een handelsakkoord wordt gewerkt, maar hoop op een snelle oplossing is er niet echt.
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan De Korte

  Jef Heffens. het gaat maar om een beperkt aantal zeldzame metalen. Bovendien zal het nog een tiental jaren duren. En ze hebben de metalen nu nodig. Dus de dreiging zal niet tevergeefs zijn.

 • Jef Heffens

  Er zijn reeds heel wat reserves gevonden op ander plaatsen van die zeldzame metalen, alleen men moet ze kunnen ontginnen. o.a; Japan heeft enorme reserves gevonden op de oceaan bodem en is bezig met onderzoek om deze te ontginnen. De kans is groot dat men dat een versnelling hoger schakelt. Het is dus bijna zeker dat die dreiging van China tevergeefs zal zijn.

 • Kees Huls

  Dit is de enige taal die Trump begrijpt. Zal wel inbinden.

 • Wesley Gevaert

  Grappig hoe dat werkt. Art of the deal he? Hahaha.

 • eric maier

  Da tgaat de USA enorm pijn doen. Niet enkel defensie heeft die metalen broodnodig, ook de economie. Als China dit doortrekt zal een deel van de Amerkaanse economie instorten en zelfs leiden tot een reccessie.. De enige die dat niet doorheeft is waarschijnlijk weeral Trump.