China dient formeel protest in tegen VS na sancties Huawei

De woordvoerder van het ministerie van Handel, Gao Feng.
AFP De woordvoerder van het ministerie van Handel, Gao Feng.
China gaat formeel in protest tegen de Verenigde Staten vanwege de aanpak van Huawei, de tweede grootste verkoper van smartphones ter wereld na Samsung, dat in de VS op een zwarte lijst is geplaatst. Dat heeft het Chinese ministerie van Handel vandaag gemeld.

De woordvoerder van het ministerie van Handel, Gao Feng, verzekerde dat China de middelen heeft om "de legitieme rechten en belangen van Chinese bedrijven te verdedigen". 

Volgens Gao heeft Washington eenzijdig de handelsoorlog doen escaleren en tegelijk een klem gezet op de globale economie. "Enkel als Washington zijn fouten oprecht rechtzet, kunnen de onderhandelingen verdergezet worden", klinkt het. 

Het beste antwoord op de Amerikaanse intimidatie is dat Chinese bedrijven blijven groeien

Gao Feng

Huawei is een van de 13 Chinese instellingen die op de zwarte lijst zijn geplaatst. "Het beste antwoord op de Amerikaanse intimidatie is dat Chinese bedrijven blijven groeien", besluit Gao.

Spionage

De Chinese smartphonereus is op verdenking van spionage ten gunste van Peking door de VS op een zwarte lijst gezet met verdachte bedrijven die geen technologische uitrusting meer mogen verkopen.

Door de Amerikaanse sancties kan Google geen Android-besturingssysteem meer aanbieden aan Huawei, dat voornamelijk met Android werkt. Er is wel een tijdelijke versoepeling van die sancties gedurende 90 dagen.
Hierdoor zal Google de komende drie maanden wel nog updates, apps etc kunnen voorzien aan de huidige gebruikers. Maar voor nieuwe Huawei-apparaten geldt dit niet meer. Een eigen besturingssysteem zou Huawei tegen de lente van 2020 klaar hebben.

AFP13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Alan Janssen

  Dit is om tijd te rekken, volgend jaar hebben de Chinezen gewoon een eigen OS en dat gaat Alphabet (moeder google) pijn doen.... triest is eigenlijk dat Alphabet er niets aan kan doen, het is een beslissing van regering Trump. Zal ook verder gaan dan een OS. Semiconductors zullen volgen, dit was al bezig, kirin processor van huawei bv. Dus nu is het even Amerika first, maar binnenkort is het Amerika, who? Maar dan is Trump allang weer aan het golven.

 • gustaaf carpels

  Dom zeer dom van de amerikanen Maar goed voor de consument

 • Toran Korshnah

  Nog maar eens het bewijs dat we ons onafhankelijk moeten maken. Goed mogelijk dat alle Chinese fabrikanten nu gaan nadenken over hun samenwerking met Amerikaanse bedrijven, want wie is de volgende? Lenovo, grootste pc producent ter wereld en Chinees? Waarom hebben wij Amerikaanse vliegtuigen eigenlijk gekocht? Is levensgevaarlijk.

 • Kees Huls

  @Roel Mick. Helemaal mee eens en ook Google Chrome en Microsoft Edge niet meer gebruiken. Firefox is een uitstekend alternatief.

 • Jens Vranckx

  groot gelijk, t is niet omdat ze het verst staan met 5g en het niet willen/kunnen delen, dat ze de dupe moeten zijn van het monopoliegedrag. Apple heeft anders ook al enige inbreuken gepleegd en ze verkopen ook nog steeds.