Chemiebedrijf Borealis pompt 1 miljard euro in Antwerpen

De Borealisvestiging in Paal.
BELGA De Borealisvestiging in Paal.
Het Oostenrijkse chemieconcern Borealis bouwt een nieuwe propyleenfabriek in de Antwerpse haven. Met bijna 1 miljard euro is het een van de grootste investeringen in de Europese chemiesector van de voorbije jaren, schrijft De Tijd vandaag. "Hier zal over gesproken worden. Dit zet Antwerpen op de wereldkaart", reageert Frank Beckx, de topman van de chemiefederatie Essenscia in de krant.

De start van de fabriek is gepland in 2022. Tijdens de bouw zullen tot 2.000 mensen op de site werken. De fabriek zelf zal 100 extra jobs opleveren.

Propyleen is een basisbouwsteen voor tal van chemische producten, waarmee onder andere autobumpers, dashboards en voedselverpakkingen gemaakt worden. Met de nieuwe installatie zal Borealis in Kallo op termijn 1 miljoen ton propyleen produceren. Dat is een kleine 10 procent van de totale productie in Europa.

De bestaande kleinere fabriek in Kallo en de 6 miljoen euro Vlaamse steun speelden mee in de beslissing. Doorslaggevend was dat Antwerpen de op een na grootste chemiehub ter wereld huisvest.
10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Julien Vergauwen

  Borealis komt in Beveren en niet in Antwerpen. Dus de Beverse stadskas zal gespekt worden en niet de Antwerpse.

 • Wendy Warens

  Ondertussen de dieselauto verbannen maar wel chemiereuzen vrij spel geven. En dat zal alle grondstoffen ook nog eens met oude dieselboten geleverd worden met nog meer vervuiling als resultaat.

 • luc baken

  misschien is het wel goed dat groen de verkiezingen zou winnen , dan sluiten alle fabrieken en is het file probleem zo opgelost

 • Ramon Simon

  6 miljoen steun, dat kan tellen. Daarmee kan je 100 mensen 2 jaar lang 30.000 bruto mee betalen. Dus het zijn jobs betaald door de overheid, de winsten geprivatiseerd. En waar komt die 1 miljard vandaan? Als het eigen kapitaal is heeft dit bedrijf eerst 1 miljard uit de economie gehaald en op termijn willen ze dat miljard met winst terugverdienen. Enkel door geldinflatie blijft het systeem overeind.

 • tom de ridder

  Fantastisch nieuws voor de haven en economie, want los van de directe tewerkstelling van 104 personen wordt er ook indirect tewerkstelling gecreëerd. Propyleen wordt hoofdzakelijk via pijpleiding of schip vervoerd maw impact op verkeer/congesthetische is heel beperkt.