Chaos op cryptomarkt compleet: bitcoin opnieuw in vrije val, andere munten crashen mee

EPA
Gisteren zakte de bitcoin voor het eerst sinds oktober 2017 onder de grens van 5.000 dollar, maar vanochtend tuimelde de digitale munt nog verder de dieperik in samen met de andere grote cryptomunten. Momenteel is de bitcoin zo’n 4.500 dollar (3.900 euro) waard, dat is minder dan een kwart van de recordwaarde van ongeveer 20.000 dollar die de munt eind 2017 bereikte. 

Het is voorlopig gissen naar de precieze oorzaak van de plotse daling. Mogelijk speelt de splitsing van Bitcoin Cash een rol. De cryptomunt, die eerder al afsplitste van de bitcoin, splitste vorige week op haar beurt in twee versies: bitcoin ABC en bitcoin SV. Beide munten hebben nu een eigen blockchain (een digitaal logboek) waar transacties worden vastgelegd. Maar omdat de twee groepen momenteel vechten voor controle over elkaars netwerk, verkeert de hele cryptomarkt nu in chaos.

Volgens Omkar Godbole, technisch analist bij cryptonieuwssite CoinDesk, was de grens van 5.000 dollar een belangrijk steunpunt voor de bitcoin, maar nu lijkt de munt ook door die grens te zakken. Godbole ziet de bitcoin nog tot 4.100 dollar dalen.

Samen met de bitcoin zakken de andere cryptomunten spectaculair vandaag. Geen enkele munt uit de top 30 staat momenteel in het groen. De grootste dalers zijn Bitcoin Cash (-43%) en Bitcoin Gold (-25%). Enkel de op één na grootste cryptomunt XRP (Ripple) blijft enigszins overeind (-5%).

Het valt nog af te wachten of en hoe de cryptomarkt zich herstelt de komende dagen, maar voorlopig kleurt alles bloedrood. Cryptobeleggers hopen dat de nieuwe handel via de gereguleerde beurs een einde maakt aan de koersval. Vanaf morgen kunnen beleggers op de Zwitsers beurs SIX Swiss Exchange via een relatief eenvoudig beleggingsproduct meerdere cryptovaluta’s beleggen.

De volledige cryptomarkt kleurt rood vandaag.
coinmarketcap.com De volledige cryptomarkt kleurt rood vandaag.27 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Yvan Lissens

  Wat ik ervan begrijp is dat het voor de gewone miner, met een asic of grafische kaart, verleden tijd is om nog veel winst te maken. De "factories" zullen nog stevige winsten kunnen maken, maar de tijd dat je met 100 euro aan cryptomunten na een paar jaar miljonair kan worden, is voorbij. Hier en daar gaan er nog wat kruimels van de tafel vallen, maar de hype is over.

 • Melvin Samyn

  Davy Baert de laatste btc zal pas in het jaar 2150 gemined worden. Vanaf dan worden miners vergoed met transactie kosten die zullen stijgen. BTC is here to stay !

 • Pieter Vandewoestyne

  @Davy Barrt, miners krijgen naast hun aandeel van de block reward, ook inkomsten van de transaction fees. Als alle bitcoins gemined zijn, wat we hoogstwaarschijnlijk niet meer gaan meemaken, want dat is maar in 2140, blijft de bitcoin dus gewoon bestaan en gaat het minen gewoon door.

 • Davy Barrt

  Vroeg of laat gaat dit naar 0 als alle munten zijn gemijnd want wie gaat dan electriciteit verbruiken voor niets ?

 • Gino Denil

  Een verkeerd advies om nu te kopen. Men moet nooit iets kopen dat daalt. Het is niet te voorzien wanneer een daling stopt. Men moet kopen als iets stijgt. En verkopen als het weer daalt.