CEO Leuvense start-up zet tijdelijk stap opzij nadat hij “ongepast danste” met werknemer

Jonathan Cornelissen.
rv Jonathan Cornelissen.
Jonathan Cornelissen, medestichter en CEO van het Belgische groeibedrijf Datacamp, zet tijdelijk een stap opzij na beschuldigingen van “ongevraagd fysiek contact”. Dat meldt De Tijd.

Dinsdag bracht Business Insider uit dat het incident van grensoverschrijdend gedrag bij Datacamp draaide om de CEO van het bedrijf, Jonathan Cornelissen. Hij richtte Datacamp mee op en is er CEO. Datacamp is een snel groeiend online dataleerplatform uit Leuven, met vestigingen in Londen en New York. Het telt meer dan honderd werknemers en geeft cursussen over data aan bijna 4 miljoen gebruikers. Grote bedrijfsklanten zijn Uber en Airbnb. Volgens Business Insider is Datacamp 184 miljoen dollar waard.

Begin deze maand kwam de Leuvense start-up zelf op zijn blog met het voorval van ongewenst gedrag naar buiten. In oktober 2017 had een manager tijdens een informele bijeenkomst op café “ongepast gedanst” met een Amerikaanse werknemer en “ongevraagd fysiek contact” gemaakt. “De manager demonstreerde die avond een gebrek aan inzicht over het machtsonevenwicht dat bestaat in die situaties tussen managers en werknemers”, klonk het.

Datacamp wou het probleem aanvankelijk intern oplossen. Het tikte de manager zwaar op de vingers en liet hem coaching volgen. Het installeerde ook een personeelshoofd dat dit soort zaken in de toekomst moest vermijden. Maar onder druk van de gebruikers en lesgevers ging het op vier april toch over tot een publieke biecht.

Nu ook bekend raakte dat de manager in kwestie CEO Jonathan Cornelissen is, zette die laatste minstens tijdelijk een stap opzij. 
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Victor Munster

  Met Amerikaanse werknemers in een internationaal bedrijf krijg je Amerikaanse toestanden! Die denken al vlug #me too

 • Gust Kadee

  Ongepast natuurlijk, maar de sanctie is buiten proportie.

 • Hans Plas

  Dat je zoiets niet doet heeft met gezond verstand te maken maar dat staat niet in MBA cursus waarschijnlijk.

 • Sébastien Bo

  Het moet absoluut toch altijd aan de schandpaal hangen he anders voelt het slachtoffer zich niet goed. Waar is de tijd dat je bij een ongewenste aanraking gewoon zegt dat ze van uw lijf moeten blijven en dat het dan al gedaan was? Stalking of herhadelijke aanrakingen moeten wel bestraft worden, maar in dit geval waren er al maatregelen genomen, het slachtoffer doet alsof het bijna een verkrachting is, dat vind ik oneerlijk tegenover mensen die wel effectief gestalkt of verkracht zijn. metoo

 • Claudia Rosseel

  Danslessen verbieden, zou ook wel eens ongewenste contacten kunnen opleveren.