Canadese cryptobeurs kan niet meer aan geld van 150.000 klanten nadat man met enige wachtwoord sterft

Illustratiefoto.
REUTERS Illustratiefoto.
De Canadese cryptobeurs QuadrigaCX maakt bekend dat het miljoenen euro’s aan cryptomunten kwijt heeft gespeeld, nu de dertigjarige oprichter van het bedrijf gestorven is. De man had als enige het wachtwoord tot het virtuele geld. 

Op QuadrigaCX  kunnen klanten cryptogeld kopen, zoals bitcoin, litecoin of ether. De Canadese crypto-exchange heeft zo’n 150.000 klanten die samen al ettelijke miljoenen investeerden in het virtuele geld. Het grootste deel van dat geld wordt bewaard in een zogenaamde ‘cold wallet’, een virtuele portefeuille die offline wordt bewaard, bijvoorbeeld op een usb-stick. In het geval van QuadrigaCX was dat een laptop van oprichter en eigenaar Gerry Cotton (30). Hij alleen was verantwoordelijk voor het beheer van die portefeuille.

Wachtwoord

En daar wringt het schoentje: Cotten is onverwacht overleden aan de gevolgen van de ziekte van Crohn toen hij op reis was in India. Hij was echter de enige die het wachtwoord van de portefeuille kende, vertelt zijn weduwe Jennifer Robertson. Daarmee liggen miljoenen euro’s buiten handbereik, aangezien niemand anders in het bedrijf nu aan het geld kan.

De weduwe schakelde al enkele specialisten in om de toestellen en accounts van Cotten te kraken. De kans dat ze daarin slagen, wordt echter steeds kleiner. Zo slaagden de experten er al wel in zowel het professionele als het persoonlijke e-mailaccount van Cotten te hacken, maar dat leverde alvast geen wachtwoord op.

166 miljoen 

QuadrigaCX heeft nu een tijdelijke bescherming aangevraagd bij een Canadese rechter omdat het zijn klanten niet kan uitbetalen. In een verklaring laat weduwe Robertson weten dat het bedrijf over ongeveer 166 miljoen euro aan tegoeden beschikt, bericht Coindesk.

Daarvan bestaat ongeveer 120 miljoen euro uit cryptomunten, en 46 miljoen euro uit conventioneel geld. Een deel van dat geld is wel nog beschikbaar in de zogenaamde ‘hot wallets’, de virtuele portefeuilles die wél verbonden zijn met het internet en gebruikt werden voor transacties. Het is niet bekend hoeveel van het geld zo nog kan gerecupereerd worden. 
12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Pascal De Groote

  SHA512 kent meer combinaties dan er atomen zijn in het universum dus zelfs met 100.000jaren kan je die niet kraken. 2^240 * 2^-2 = 2^238 ~ 10^72s ~ 3,17 * 10^64 jaren. Tien tot de macht 64! zolang zou het duren bij benadering.

 • Bart Verbeeck

  Voor de nay sayers. Voor elke bitcoin die 'gemined' wordt dient er door de miners infrastructuur worden opgebouwd en electriciteit worden verbruikt en dat kost veel geld. De miner investeert dus zijn eigen geld in de creatie van BTC. Een euro (of ander fiat geld) wordt gewoon digitaal 'bijgedrukt', zonder maar enige tegenwaarde of investering. Met andere woorden, FIAT geld zoals de euro is niets waard, het is gewoon een graf met schulden.

 • Stefanie van Dijk

  'je kan dan enkel een brute-force attack doen door alle mogelijke combinaties af te lopen' Dus wel waar Geert, het duurt alleen wat lang. Maar misschien eerst die madam wat laten proberen want misschien heeft die een idee van hoe deze man dacht met wachtwoorden bedenken

 • Johan Van Biesen

  Mich Lee, aan welke waarde is de dollar gelinkt, of de euro, juist, aan niks, dat is ook maar papier zonder waarde, het is enkel omdat de banken het aanvaarden dat het iets waard is, al het geld is schuld en dus waardeloos, leer eens onderzoek doen, en kom dan commentaar geven.

 • Nicolaas Van Der Weyden

  Jean, ik zou me aanbieden. Jij weet er precies veel van! Waarschijnlijk krijg je wat Bitcoins voor de moeite.