Burgerlijke partij roept filiaalhouders op als getuigen in proces Citibank

Jose de Peneranda, ceo van Citibank.
UNKNOWN Jose de Peneranda, ceo van Citibank.
De burgerlijke partijen op het Citibank-proces zullen aan het parket vragen twee bijkomende getuigen op de roepen. Het gaat om een filiaalhouder van Citibank en een oud-filiaalhouder. Dat zegt meester Geert Lenssens, advocaat van de burgerlijke partijen. Naar alle waarschijnlijkheid zullen de twee nieuwe getuigen ondervraagd worden over de brief die aan de Citibank-directie werd geschreven. Vandaag probeerde algemeen directeur Jose de Peneranda het belang van die brief nog te minimaliseren.

Het gaat om een brief waarin de directeurs van de Citibank-filialen zich zorgen maken over de strategie die de bank heeft gevolgd, onder meer de adviezen van de top van de bank om producten van Lehman Brothers ook aan de meest voorzichtige klanten te verkopen.
 
Sterk risicoprofiel
Volgens algemeen directeur Jose de Peneranda was daar niets mis mee. "Bij de producten van Lehman Brothers waren er ook beleggingen die beantwoordden aan het risicoprofiel van de meest voorzichtige klanten", zei de Citibank-CEO. "Bovendien maken die meest voorzichtige klanten nog geen 20 procent uit van alle klanten die in Lehman Brothers-producten belegd hebben. Zeventig procent van die klanten had een sterk risicoprofiel."
 
Emotionele reactie
De algemeen directeur beschouwde de brief van zijn filiaalhouders ook voornamelijk als een emotionele reactie. "Tenslotte stonden zij in de eerste lijn om kwade klanten op te vangen. Het is perfect begrijpelijk dat ze zich zorgen maakten en vragen stelden. Dat bewijst dat die mensen, onze medewerkers, ernstig met hun vak bezig waren." (belga/odbs)