Buitenlandse banken zetten Belgische zwartspaarders voor het blok

De bliksem slaat in boven de Zwiterse banken UBS en Crédit Suisse.
REUTERS De bliksem slaat in boven de Zwiterse banken UBS en Crédit Suisse.
Belgische zwartspaarders bij Zwitserse en Luxemburgse banken krijgen te horen dat ze hun spaargeld moeten regulariseren of dat ze anders een andere bank moeten zoeken. Dat melden verschillende fiscale advocaten aan De Standaard. "Het is duidelijk dat de speeltijd voorbij is."

Buitenlandse banken zijn volop hun klantenbestand aan het 'uitzuiveren', lees: zwartspaarders moeten eruit. "De internationale druk om gegevens uit te wisselen wordt almaar groter', zegt Michel Maus,  fiscaal advocaat en professor aan de VUB, in De Standaard. "Het is duidelijk dat de speeltijd voorbij is en ze willen echt het risico niet lopen om betrapt te worden als een witwasmachine."

De methodes om dat te doen variëren. Zo vragen sommige banken hun klanten om een document te tekenen dat hen toelaat alle nodige gegevens door te spelen aan de Belgische fiscus. Soms moet de klant bij de bank uitleg gaan geven over zijn geld en wordt hem gevraagd om te regulariseren of te vertrekken. In extreme gevallen wordt het geld gewoon bevroren tot de klanten bewijzen dat ze hun spaargeld hebben aangegeven in ons land.

Banken willen echt het risico niet lopen om betrapt te worden als een witwasmachine

Michel Maus, fiscaal advocaat en professor aan de VUB