Brusselse beurs start de week met winst

PHOTO_NEWS
De Brusselse beurs is de nieuwe week goed gestart. De Bel20-index steeg 0,63 procent tot 3.163,55 punten. Van de twintig aandelen in de elitekorf eindigden er slechts vier in het rood. Het verloop van het referendum in Oekraïne heeft er niet voor een noemenswaardige verhoging van de spanningen geleid.

De grootste winst bij de belangrijkste aandelen was voor bpost. De posttitel veerde 2,19 procent op tot 17,77 euro. Aanleiding voor de stijging was een ommezwaai in de aanbeveling van Credit Suisse. De bankiers gaven tot nog toe een verkoopadvies bij een doelkoers van 14,50 euro. Ze wijzigden dat in een koopaanbeveling en een koersdoel van 19,80 euro.

Solvay bleef nauwelijks achter met een vooruitgang van 1,19 procent en een slotkoers van 123,45 euro. Morgen roept het chemiebedrijf zijn aandeelhouders samen voor hun jaarlijkse vergadering. Nu het bedrijf zijn pvc-activiteiten met die van Ineos mag bundelen van Europa, kan het zich toeleggen op activiteiten met een hogere toegevoegde waarde.

Bij de kleinere waarden sprong Option 11,99 procent hoger tot 0,63 euro. Het centjesaandeel zet daarmee zijn jojo-beweging van de voorbije dagen verder.

Ook Roularta was in trek. De uitgever werd 7,76 procent meer waard bij een slotkoers van 14,10 euro. Het bedrijf besliste nochtans om niet langer om de drie maanden financiële informatie te geven, doch slechts elk semester. "Op die manier wordt het probleem vermeden van de moeilijk te vergelijken resultaten omwille van de wisselende vakantieperiodes die zorgen voor grote schommelingen van de inkomsten uit de reclame- en lezersmarkt", heette het.

De beursdag telde ook een aantal verliezers, al waren de meeste waardedalingen beperkt in omvang. Bij de elitewaarden sloot Befimmo de rij met een malus van slechts 0,28 procent en een slotkoers van 53,02 euro.

Op de brede markt viel Agfa-Gevaert uit de toon. De beeldvormingsgroep leverde 3,14 procent in bij een slotkoers van 2,47 euro. Morgen houdt het concern zijn algemene vergadering. Tevens maakt het zijn resultaten over het eerste kwartaal bekend.