Brusselse beurs blijft op winstkoers

PHOTO_NEWS
De Brusselse beurs kon haar mooie winst van dinsdag veiligstellen. De Bel20-beursindex verdapperde nog 0,63 procent om uit te komen op 2.657,60 punten. De beleggers trokken zich maar weinig aan van een sterker dan verwachte afname van het vertrouwen van de Duitse ondernemers voor de economie in de eerstvolgende maanden. Ook een forse daling van de orders voor duurzame goederen in de VS vormde geen onoverkomelijke hindernis.

De uitblinker van de dag werd GBL. De holding rond de Waalse zakenman Albert Frère zag zijn koers 4,04 procent opveren tot 61,08 euro. Dinsdag had het concern zijn algemene vergadering van aandeelhouders gehouden. Daarop werd onder meer verteld dat de houdstermaatschappij voor een grotere rotaties van de participaties in haar portefeuille zou zorgen en dat ze een sectoriële en geografische spreiding zou nastreven. Analist Hans D'Haese van Bank Degroof hield daarop het koersdoel voor het aandeel op 68 euro, maar veranderde wel zijn aanbeveling van houden naar opbouwen. De voorbije week was de titel immers te zwaar teruggevallen.

Het dagpodium werd vervolledigd door Bekaert en Delta Lloyd. Het industriële bedrijf zag zijn koers 2,69 procent verdapperen tot 61,08 euro. De financiële onderneming voegde er 2,25 procent aan toe tot 14,31 euro.

Achteraan het peloton bengelden AB InBev en Delhaize. Het aandeel van de brouwer, die deze week van een Amerikaanse rechtbank groen licht kreeg voor de overname van zijn Mexicaanse branchegenoot Modelo, leverde 0,62 procent in om terug te vallen tot 76,54 euro. Dat van de grutter werd 2,68 procent lichter bij een slotkoers van 47,34 euro. De beleggers in deze aandelen verkozen het grootste deel van hun stevige winsten van de voorbije dagen veilig te stellen.

Op de brede markt won Melexis 3,61 procent bij een slotkoers van 15,21 euro. De producten van computerchips voor de autosector zag zijn omzet in het eerste kwartaal van 2013 uitkomen op 61,9 miljoen euro. Dat is 6 pct meer dan een jaar geleden. De nettowinst steeg van 10,997 miljoen euro naar 11,197 miljoen euro. Volgens topvrouw Françoise Chombar zijn die resultaten beter dan verwacht. Bovendien wijst alles in de richting van en groei voor de rest van het jaar.