Brussels gerecht begint klopjacht op tienduizenden spookbedrijven

Johan Delmulle, procureur-generaal van Brussel.
a Johan Delmulle, procureur-generaal van Brussel.
Het Brusselse gerecht begint een ongeziene klopjacht op slapende vennootschappen. Dat zijn spookbedrijven die alleen op papier bestaan en handig zijn als dekmantel voor criminelen, onder andere voor belastingfraude, oplichting, drugstrafiek en de financiering van het terrorisme, zo meldt De Tijd. "De valsspelers moeten eruig", zegt Philippe De Backer (Open Vld).

Het parket-generaal van Brussel gaat samen met alle bevoegde diensten de tienduizenden spookvennootschappen in het Brusselse ontmaskeren en opdoeken.

"Dit is echt een groot probleem. Ik ben geschrokken van de cijfers die de federale gerechtelijke politie van Brussel kreeg over het aantal slapende vennootschappen die voor frauduleuze praktijken worden gebruikt", zegt Johan Delmulle, de procureur-generaal van Brussel. "Liefst 33.000 van de 110.000 vennootschappen met zetel in Brussel hebben de jongste drie jaar geen jaarrekening ingediend."

Kanaalplan

"Dit project sluit aan bij het Kanaalplan, waarmee we zicht wilden krijgen op wie echt in Brussel woont. Nu trekken we de lijn door naar de vennootschappen: de valsspelers moeten eruit. We zullen alle slapende vennootschappen identificeren. We richten een platform op waarop alle diensten de handen in elkaar zullen slaan", zegt Delmulle.

Philippe De Backer (Open Vld).
BELGA Philippe De Backer (Open Vld).

"Lik-op-stukbeleid"

Staatssecretaris voor de Bestrijding van de Sociale Fraude Philippe De Backer (Open Vld) is tevreden dat het groot aantal spookbedrijven in Brussel nu prioritair door justitie, politie en inspectie wordt aangepakt. "Spookbedrijven zijn al te vaak een dekmantel voor zware criminaliteit. Daarom voeren we een lik-op-stukbeleid om de linken tussen de onder- en de bovenwereld bloot te leggen. Net daarom heb ik dit jaar de opdracht gegeven aan de sociale inspectiediensten om extra controles te doen in de grootsteden. De valsspelers moeten eruit", stelt De Backer.

In zijn Actieplan Sociale Fraudebestrijding 2018 maakte de staatssecretaris een prioriteit van het grootstedenbeleid. Sociale inspectiediensten, fiscus en douane, het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid, politie en justitie gaan gericht samen op pad en voeren samen gemeenschappelijke controles uit in grootsteden als Antwerpen, Charleroi, Brussel, Luik en Gent. Doel is om de spookbedrijven en louche handelszaken te ontmaskeren. 

Sociale controles

In de eerste 6 maanden van dit jaar werden 174 sociale controles uitgevoerd en 214 werknemers gecontroleerd. Van hen liepen er 98 tegen de lamp. Ze werden vooral betrapt op zwartwerk (34), gesjoemel met deeltijdse arbeid (14) en verboden cumul met werkloosheidsuitkeringen (9). Maar ook werden er 15 illegalen betrapt die aan het werk waren, en werd een werkgever zelfs betrapt op mensenhandel.
65 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Maria vansant

  De echte fraudeurs zijn de advocaten die onder de beweringen van curatoren te zijn gezonde firma's leeg roofden.

 • Eugene Peeters

  Sinds meer dan 20 jaar weet elke professional in België dat men zijn zaak naar Brussel moet overbrengen in het geval men wil sjoemelen. Daar is toch nooit controle. Ook niet van de belastingen.

 • marc werbrouck

  Ach, de kerels worden opgepakt, meestal buitenlanders of allochtonen, en enkele uren later starten ze een nieuwe zaak op onder een andere naam. Als het gerecht snel werkt dan kan het misschien nog. Werken ze zoals gewoonlijk traag dan zijn er morgen al 1000 zaken bijgekomen.

 • Thierry Vansweevelt

  Ze verschieten hun een hoedje... mij verbaast het niet. Brussel leeft bijna puur van de vlaamse vennootschappen. Al de rest verdwijnt daar. Door het taalverschil verdwijnen de meeste problemen "lost in translation", de vlaamse politie kan daar niets doen.

 • vanaeken jokke

  Hij was geschrokken over het groot aantal.Ik ben geschrokken dat er na 30 jaar ineens in Brussel iemand wakker word.