Brussels Airlines neemt Thomas Cook Airlines over

AFP
Thomas Cook Airlines Belgium, de Belgische luchtvaartmaatschappij van het gelijknamige reisagentschap, wil opgenomen worden in Brussels Airlines. 160 medewerkers en twee vliegtuigen worden mee overgenomen. Bij het grondpersoneel gaan 40 banen verloren.

"Brussels Airlines zal het grootste deel van de vluchten van Thomas Cook verzekeren", klinkt het in een mededeling. "De klanten krijgen daardoor een grotere keuze van bestemmingen, vluchten en vertrekdata. Onder voorbehoud van een akkoord zullen de activiteiten van Thomas Cook Airlines Belgium (TCAB), de luchtvaartmaatschappij van Thomas Cook die de Belgische markt bedient, opgaan in Brussels Airlines."

160 medewerkers en twee vliegtuigen van Thomas Cook Airlines worden mee overgenomen. Bij de integratie in Brussels Airlines gaan wel veertig banen verloren bij het grondpersoneel. De procedure voor collectief ontslag is opgestart. Ook alle slots en twee vliegtuigen van Thomas Cook Airlines verhuizen mee. De overige toestellen worden geïntegreerd in de vloot van Thomas Cook Group.

Zelf werd Brussels Airlines eerder dit jaar overgenomen door Lufthansa. De luchtvaartmaatschappij zal worden geïntegreerd in Lufthansa-dochter Eurowings.

Nieuwe opdoffer

Hoewel de vakbonden al langer rondliepen met de idee dat het met Thomas Cook Airlines Belgium (TCAB) de verkeerde kant uitging, komt de klap van 40 ontslagen erg hard aan. "De teloorgang van de luchtvaartindustrie blijft aanhouden", aldus de vakbonden. "Het gebrek aan een echt luchthavenbeleid is volgens ons één van de hoofdredenen."

"Toen we gisteren de uitnodiging kregen voor de ondernemingsraad van vandaag waarop de intentie tot ontslag voor 40 mensen is bekendgemaakt, was dat geen echte verrassing", zegt Filip Lemberechts, vakbondssecretaris van de liberale ACLVB. "We voelden dat er iets negatiefs op til was. Nu het hoge woord eruit is, valt vooral de verslagenheid op bij de mensen. Het gevoel leeft dat er niet genoeg is ingezet op commerciële opportuniteiten om dit drama te voorkomen. Voor een aantal mensen die het drama bij Sabena destijds hebben meegemaakt, is dit een nieuwe opdoffer."

"Ondertussen blijven nog twee grote Belgische luchtvaartmaatschappijen over: Brussels Airlines en Tui Airlines", concludeert Kurt Callaerts, sectorverantwoordelijke van ACV-Transcom. "Brussels Airlines dat ondertussen in de klauwen van de lowcostmaatschappij van Eurowings zit en waarschijnlijk ook nog voor reorganisaties staat. Ook andere bedrijven op de luchthavens zullen hiervan gevolgen dragen. Het effect op de handling, vliegtuigonderhoud, catering, ... moet nog in details bekeken. Indirect zullen sowieso ook banen sneuvelen als gevolg hiervan."
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.