Brussels Airlines annuleert eerste Thomas Cook-vluchten, noodnummer geopend voor gestrande Belgen

Photo News
Het dreigende faillissement van Thomas Cook België zou ook een grote opdoffer zijn voor Brussels Airlines. De luchtvaartmaatschappij vervoert klanten van de touroperator naar heel wat bestemmingen en zou honderdduizenden klanten per jaar kunnen verliezen. Vanochtend zijn al twee vluchten geannuleerd wegens achterstallige betalingen van Thomas Cook Belgium. Intussen heeft Buitenlandse Zaken een noodnummer geopend om Belgen bij te staan die in het buitenland problemen ondervinden door de situatie bij Thomas Cook.

Brussels Airlines annuleerde vanmorgen twee retourvluchten die de luchtvaartmaatschappij uitsluitend voor de touroperator uitvoerde. Het gaat concreet om retourvluchten naar Enfidha (Tunesië) en Djerba. 

Reden voor de annulaties zijn “de moeilijke financiële situatie van Thomas Cook Belgium en het feit dat de touroperator zijn achterstallige betalingen van de laatste weken niet kan nakomen”, meldt Brussels Airlines. De maatschappij bekijkt haar vluchtplan voor de komende weken en maanden en zal “zo snel mogelijk informeren over eventuele wijzigingen in haar vluchtaanbod”.

Op de getroffen retourvluchten van vandaag zouden zowat 350 passagiers terugkomen en zowat 190 vertrekken. 

Niet meteen een oplossing

Voor de reizigers die zouden terugkeren, is er niet meteen een oplossing. “Zij moeten Thomas Cook België contacteren”, klinkt het bij Brussels Airlines. De luchtvaartmaatschappij voert morgen ook een 40-tal “mixed flights” uit. Dat zijn vluchten met deels reizigers van Thomas Cook en deels eigen reizigers van Brussels Airlines. Al die gemengde vluchten zullen morgen uitgevoerd worden.

“Brussels Airlines verontschuldigt zich oprecht voor de ongemakken die deze annuleringen veroorzaken”, benadrukt een woordvoerster. 

Buitenlandse Zaken heeft een noodnummer geopend om Belgen bij te staan die in het buitenland problemen ondervinden door de situatie bij Thomas Cook. Wie in het buitenland is en getroffen is, kan terecht op +32 2 501 40 00.

Consumentenorganisatie Test Aankoop opent om 9 uur een gratis nummer voor mensen die vragen hebben naar aanleiding van de problemen bij reisgroep Thomas Cook. Dat nummer is 0800 50 450 voor Nederlandstaligen en 0800 50 104 voor Franstaligen.

Grote deal

In 2017 sloten Brussels Airlines en Thomas Cook een grote deal waarbij die eerste 90 procent van de klanten van Thomas Cook België zou vervoeren naar 26 zonbestemmingen zoals Kaapverdië en Sharm-el-Sheikh. Maar ook op andere vluchten worden zitjes voor klanten van Thomas Cook gereserveerd.

Aangezien de touroperator volgens zijn website 700.000 klanten heeft, zou Brussels Airlines een half miljoen reizigers kunnen verliezen als Thomas Cook failliet gaat, zo rekende De Tijd uit. En dat zou extra slecht nieuws zijn voor een luchtvaartmaatschappij die haar rendabiliteit moet opkrikken. Op de 154 zitjes die een gemiddeld vliegtuig van Brussels Airlines telt, levert maar één stoel winst op. 

De vraag is ook wat er met die 26 zonbestemmingen in de toekomst gaat gebeuren indien Thomas Cook geen klanten meer zou aanleveren.

Moeilijk

De luchtvaartmaatschappij mag van moederbedrijf Lufthansa een eigen koers varen, maar dan moet de winstgevendheid wel omhoog. Forse besparingen dringen zich op. Als daar nog eens het faillissement van Thomas Cook België zou bijkomen, dan wordt dat een aartsmoeilijke klus.
29 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Moehmena Rahous

  Die vlieger gaat niet op : allemaal naar 5-sterren exotische bestemmingen en als de pyramide in elkaar klapt dan zou de belastingbetaler er moeten voor opdraaien. Wie geld heeft voor verre bestemmingen met de vlieger moet maar zien op eigen houtje (containerschip?) en kosten terug te geraken. En als dat niet lukt blijf dan thuis en rijd rond met uw elektrische fiets naar mooie Vlaamse bestemmingen en 't is heel goed tegen de 'klimaatopwarming' en voor ons Vlaams toerisme..

 • Johnny Vandewalle

  Had de regering niet kunnen het leger vliegtuig sturen voor de mensen die niet terug konden ??? Dan had dat vliegtuig eens zijn nut bewezen .

 • Albert De Vries

  GFG, even Brussels Airlines contacteren ? "Bescherming van uw gemoedsrust. In het geval van een faillissement van uw reisorganisator, doorverkoper of reisbureau zijn er 3 mogelijkheden: -U krijgt uw voorschot terug. Zo kunt u een andere reis boeken. -U kunt toch op reis gaan, zonder dat u enige hinder ondervindt. -U kunt uw reis in de beste omstandigheden voortzetten. In elk geval komt GFG tussen en neemt de verantwoordelijkheid over. GFG zorgt dus telkens voor een passende oplossing"

 • Frans Peeters

  En waar zit onze regering? met de postjes bezig

 • Piet Van Buggenhout

  En hoop niet op een extra inspanning naar de gewone reiziger toe vanwege SN Brussels. Mijn ervaringen na annulaties en bagageproblemen bij SN zijn zo barslecht dat ik ze er zelfs van verdenk dat ze nu duchtig aan het lachen zijn met de klanten van Thomas Cook.