Brugdag voor beurs

De beleggers op de Brusselse beurs hebben er een brugdag van gemaakt. De Bel20-sterindex bewoog nauwelijks, en sloot met een minieme malus van 0,04 procent op 2.729,77 punten. Bekaert liep in het vizier met een bijkomend verlies van 3,92 procent bij een slotkoers van 21,46 euro, maar dat was deze keer te wijten aan de uitbetaling van een dividend. De West-Vlaamse industriële groep keerde zijn aandeelhouders een coupon van 0,85 euro bruto uit, aanzienlijk minder dan de 1,17 euro van vorig jaar.

Wordt de uitbetaling van de coupon verrekend, dan zou Bekaert er deze week niettemin 8,6 procent lichter op zijn geworden. De publicatie van tegenvallende cijfers over het eerste kwartaal van 2013 en minder gunstige vooruitzichten voor de komende maanden, zijn daar niet vreemd aan. Voor Bank Degroof was dat voldoende om zijn houden-advies om te zetten in een verkoopaanbeveling, waarbij de doelkoers op 20 euro werd gezet. Op zijn top eind 2010 was een aandeel van Bekaert nog meer dan 85 euro waard.

Op de brede markt trapte Euronav op zijn adem. De olietankergroep was er de voorbije week fors op vooruit gegaan omdat topman Marc Saverys van een kentering ten goede in de markt sprak. De beleggers vonden het nu tijd om winst te nemen, wat tot een dagverlies van 2,36 procent en een slotkoers van 4,14 euro leidde.

Aan de goede kant van de barrière stonden Befimmo en Belgacom. De vastgoedbevak won 1,69 procent om af te klokken op 53,40 euro, de telecomtitel dikte 1,52 procent aan tot 17,42 euro. Hij sluipt daarmee iets verder weg van zijn laagste koers van 16,88 euro, die hij begin deze maand nog haalde.

Een goede prestatie kwam er ook van Van de Velde. De lingeriefabrikant zag zijn koers 2,14 procent opveren tot 34,44 euro. Hij herstelt daarmee het verlies van de voorbije dagen. Nochtan is de toestand niet zo rooskleurig. Door de zwakke econmische toestand zijn de verkopen in de zelfstandige lingeriewinkels met 4 procent gezakt.