Britten bespioneerden Belgacom gedurende 2,5 jaar

Bij de digitale aanval op Belgacom die vorig jaar aan het licht kwam, kon de Britse geheime dienst GCHQ veel meer communicatie onderscheppen dan tot nu toe werd aangenomen. Dat meldt de krant De Standaard.

GCHQ raakte al in 2011 binnen door drie werknemers te hacken. Daarna konden ze tweeënhalf jaar lang ongestoord rondsnuffelen in het netwerk van Belgacom en dochterbedrijf BICS, dat het echte doelwit van de hacking zou zijn geweest. De geheime dienst kon zo de communicatie onderscheppen van de individuele klanten van Belgacom zelf, van de NAVO en de EU, en van de klanten van honderden internationale telecomproviders. Een nooit geziene schending van de privacy, blijkt uit nieuwe, niet eerder gelekte documenten die De Standaard vandaag publiceert. De documenten zijn afkomstig van NSA-klokkenluider Edward Snowden.

Belgacom zelf wilde niet reageren "zolang het gerechtelijk onderzoek loopt". Het federaal parket "neemt akte van de nieuwe onthullingen" maar wil voorlopig geen commentaar geven. Ook voor hen zijn de Snowden-slides nieuw, aldus de krant.

"Het federaal parket voert momenteel een grondig onderzoek naar de hacking bij Belgacom. Dit onderzoek moet alle kansen krijgen", reageert vicepremier en minister van Digitale Agenda, Telecom en Post Alexander De Croo (Open Vld).

"Ik ga ervan uit dat de onderzoekers van het federaal parket tot op de bodem gaan. Dit zijn ernstige feiten. Eenmaal het onderzoek is afgerond, moet een gepaste reactie volgen", besluit de minister.

Het hoofdkwartier van het Britse GCHQ in Cheltenham.
AFP Het hoofdkwartier van het Britse GCHQ in Cheltenham.
BELGA