Britse stormweer weegt op Ageas in eerste kwartaal

BELGA
Verzekeraar Ageas heeft tijdens het eerste kwartaal de gevolgen gevoeld van de stormen en overstromingen in het Verenigd Koninkrijk. Die drukten de verzekeringsresultaten. De totale groepswinst werd gedecimeerd door een boekhoudkundige ingreep in de 'algemene rekening'. Dat meldt Ageas vandaag.

Het Britse noodweer, waarvoor al 14.500 voorlopige uitkeringen werden betaald, had een impact van 35 miljoen euro bij Ageas. Daardoor daalde de nettowinst uit de verzekeringsactiviteiten tot 145 miljoen euro, tegen 157 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2013.

De impact van het Britse stormweer zit meer bepaald vervat in de niet-levensverzekeringen. Het nettoresultaat ervan daalde van 49 naar 16 miljoen euro. De divisie levensverzekeringen zag de nettowinst toenemen van 108 naar 129 miljoen euro, met "voornamelijk groei in België en continentaal Europa". Het totale premie-inkomen van de groep ging 15 procent hoger tot 7,8 miljard euro.

De totale nettowinst van de groep, inclusief de zogenaamde "algemene rekening" waarin de Fortis-erfenis zit, werd gedecimeerd. Er bleef een groepswinst over van 30 miljoen euro, tegenover 293 miljoen euro begin 2013. Hier speelt voornamelijk een "puur boekhoudkundige" ingreep in de algemene rekening mee, waardoor dat onderdeel 115 miljoen euro in het rood ging. In het eerste kwartaal van vorig jaar werd in de "algemene rekening" nog een nettowinst geboekt van 136 miljoen euro, mede ook dankzij de verkoop van Royal Park Investments en de regeling over de call-optie op BNP Paribas toen, preciseert een woordvoerster.

"Hoewel wij een lastig kwartaal hadden, blijven we gefocust op onze Vision 2015-doelstellingen en concentreren we ons in het bijzonder op het herstel van de winstgevendheid in Niet-Leven", zegt Ageas-CEO Bart De Smet in het persbericht over de kwartaalresultaten.