Britse bank HSBC wil tot 25.000 banen schrappen

EPA
HSBC wil tegen 2017 wereldwijd 22.000 tot 25.000 banen schrappen, of zowat 10 procent van het personeelsbestand, zo maakte de Britse bank vandaag bekend. CEO Stuart Gulliver wil met de reorganisatie de dalende winst ombuigen.

HSBC is de grootste bank van Europa. Ze wil nu jaarlijks tegen 2017 4,5 tot 5 miljard dollar besparen en de activiteiten in Turkije en Brazilië verkopen, zo blijkt uit een tweede mededeling. Het kostenplaatje van deze besparing zou 4 tot 5 miljard dollar bedragen voor de periode tot 2017.

Voorts wil HSBC bijkomend investeren op de Aziatische markt in de activiteiten vermogensbeheer en verzekeringen. Daarbij wil de bank focussen op Zuid-China en Zuidwest-Azië.

Tegelijkertijd worden miljarden uitgetrokken om de interne naleving van regels te verbeteren. HSBC is net als veel andere internationaal actieve banken betrokken bij een reeks rechtszaken, onder meer vanwege de manipulatie van valutamarkten.

HSBC stelt wereldwijd zowat 266.000 mensen tewerk. De bank heeft beursnoteringen in Londen en Hongkong maar ook in New York, Parijs en Bermuda. In België heeft de bank een kantoor in het Brusselse Watermaal-Bosvoorde.

De besparingen worden dinsdagochtend voorgesteld. De Britse omroep BBC meldt dat in het Verenigd Koninkrijk 8.000 banen zouden verdwijnen.