Brico en Plan-it staan in de etalage

BELGA
De doe-het-zelf-ketens Brico en Plan-it staan in de etalage. Dat heeft de Nederlandse eigenaar Maxeda DIY Group bekendgemaakt in een persbericht.

Maxeda, met als aandeelhouders de private equitybedrijven Permira, Cinven, Alpinvest en KKR, telt in totaal vier doe-het-zelf-ketens in Nederland, België en Luxemburg. Het gaat om Brico, Plan-it, Praxis en Formido, met 376 vestigingen en meer dan 6.000 personeelsleden. Voor alle vier de ketens heeft de raad van bestuur nu beslist "een strategische heroriëntatie op te starten."

Dat kan gaan om een verkoop, maar ook om een ander scenario. "Alle opties liggen open", zegt een woordvoerster maandag. Er zal een "breed onderzoek" worden opgestart door de zakenbanken JP Morgan en Citi. "Het onderzoek heeft als doel het toekomstig potentieel van de winkelketens te optimaliseren", luidt het.

De bedoeling is om de operatie tegen het einde van het jaar af te ronden. Eerder dit jaar werd in België al de verkoop van Home Market, gespecialiseerd in interieur, aangekondigd. Dat dossier evolueert positief: afgelopen vrijdag raakte bekend dat de keten achter Prémaman de aandelen van Home Market overneemt.