Brexit treft vooral jobs in Antwerpen

Shutterstock
Als het Verenigd Koninkrijk volgend jaar de Europese Unie verlaat, dreigt die schok vooral voelbaar te zijn in Antwerpen. Dat blijkt uit een studie van de KU Leuven in opdracht van de Vlaamse regering, schrijft De Tijd vandaag.

Eerder werd bekend dat een harde brexit België 42.000 banen kan kosten, vooral in de voedings- en de textielindustrie. Nu is ook de uitsplitsing per provincie gemaakt. In absolute aantallen komt de klap in Antwerpen het hardst aan. Een harde brexit zou in de provincie Antwerpen een verlies van 7.900 banen betekenen. Dat komt erop neer dat de schok dubbel zo zwaar aankomt als de sluiting van Opel Antwerpen in 2010, toen 3.800 banen verdwenen. Een zachte brexit komt neer op een verlies van 1.942 jobs.

In relatieve cijfers is de klap het hardst in West-Vlaanderen. Daar zou een harde brexit 1,3 procent van de jobs kosten.

Nog lokaler bekeken is de grootste schok op de arbeidsmarkt te verwachten in de stad Antwerpen, Gent en de as Brugge-Kortrijk.
37 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Geert Landsman

  Er verdwijnt geen enkele job er komen er enkel bij want er moet douane komen. Of stoppen die Britten ineens met consumeren? Dacht het niet.

 • DIRK VAN BRUSSEL

  Vergane glorie komt nooit meer terug. Wie dat geloofd gelooft in de Sint. Gezien de economische, financiële en politieke situatie. Begrotingstekort, staatsschuld, politieke chaos ? Mooie vooruitzichten ! Nostalgie is een fata morgana.

 • Baldr VanHoek

  De enige verarming die zal plaatsvinden, is een politiek kiezen op korte termijn en je limiteren tot je eigen markt. China is mooi vb geen stagnatie en geen neergaande conjunctuur in 30 jaar plus technologisch geavanceerd na eerder gekozen te hebben voor de juiste energieinfrastructuur. Dat ontbreekt in Europa en USA resoluut uitleggen dat vernieuwing op lange termijn pak minder kost. Action is een bedrijf dat het snapt produceren onder marginale kosten wat enkel kan met efficientste energie.

 • marcel de baerdemaeker

  op het nieuws in Nederland zijn zij het die het hardst getroffen worden, in Frankrijk zijn zij het en in België is het Antwerpen. Paniekzaaiers allemaal

 • Robert DE REU

  Volledig akkoord met Petrus Dijkzeul en Johan P, voor mijn part zo rap mogelijk weg van dat Europa, dit vanwege een bijna 70 jarige die de goede tijden vele tientallen jaren voor EU nog heeft meegemaakt.