Bpost trekt naar de beurs

Johnny Thijs, CEO van Bpost.
BELGA Johnny Thijs, CEO van Bpost.
Bpost trekt naar de beurs. Het aandeel zal binnenkort noteren op Euronext Brussel. Het is de eerste grote beursgang in drie jaar in België. Minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille (PS) benadrukt dat er aan de statuten van het personeel of de publieke opdracht van bpost niets verandert.

Volgens bpost zal de beursintroductie bestaan uit de secundaire verkoop van een deel van de gewone aandelen van bpost die momenteel in handen zijn van private-equityreus CVC Funds. De aanbieding omvat de verkoop van aandelen aan institutionele beleggers, particuliere beleggers in België, het management en de werknemers. CVC Funds zou na de beursgang een aanzienlijk belang behouden in bpost. De Belgische staat, dat een belang heeft van 50,01 procent, verkoopt haar aandelen niet.
    
10 jaar verandering
Bpost maakt details over de prijsvork of de timing pas later bekend. "De beursgang van bpost is de bekroning van meer dan tien jaar verandering en hard werken", zegt Johnny Thijs, CEO van bpost, in een persbericht. Bpost maakte in april al bekend dat het een tiental Belgische en buitenlandse instellingen onder de arm nam om de beursintroductie in goede banen te leiden. Het gaat om JP Morgan, Nomura, Morgan Stanley, UBS, BNP Paribas Fortis, KBC, ING, Royal Bank of Canada, Belfius, Petercam en Bank Degroof.

Cruciale periode    
Minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille (PS) benadrukt dat er aan de statuten van het personeel of de publieke opdracht van bpost niets verandert, nu het postbedrijf zijn beursgang bevestigd heeft. Hij spreekt wel van een "cruciale periode" voor bpost. "Het gaat erom erg voorzichtig en vooruitziend te zijn. Vooreerst over het statuut en de werkomstandigheden van het personeel en de sociale rol van de postbodes. Er is nergens sprake van dat de beursgang die arbeidsomstandigheden wijzigt", onderstreept Labille. Ook de publieke opdracht van bpost moet voor hem "dezelfde blijven."

De beheersovereenkomst met daarin die publieke taken zal in de komende dagen binnen de ministerraad besproken worden, aldus nog de minister.