Bouwvakker in loondienst verliest terrein: zelfstandigen en gedetacheerden nemen over

Steeds minder bouwvakkers werken in loondienst.
Getty Images/iStockphoto Steeds minder bouwvakkers werken in loondienst.
Minder dan de helft van wie actief is op de Belgische bouwwerven, heeft het statuut van bouwvakker in loondienst. Zelfstandigen en gedetacheerden nemen de bouw over, schrijft De Standaard maandag.

Eind 2017 was de bouw goed voor 320.000 jobs, 30.000 meer dan in 2012. Achter die expansie gaan twee tegenovergestelde bewegingen schuil. Het aantal (buitenlandse) gedetacheerden is tussen 2012 en 2017 meer dan verdubbeld, tot bijna 76.000. Ook het aantal zelfstandigen (in hoofdberoep) is flink toegenomen, tot bijna 47.000. 
Tegelijkertijd daalde het aantal arbeiders in loondienst, van 172.000 naar iets minder dan 150.000. Daardoor is het aandeel van de klassieke bouwvakker gezakt naar 46,6 procent.

Freelancers

"Bouwbedrijven die met Belgisch personeel werken, kampen met hoge loonkosten, een strakke arbeidswetgeving, lange opzegtermijnen en een nijpend gebrek aan kandidaten om hun vacatures in te vullen", zegt Jean-Pierre Waeytens van de kmo-federatie Bouwunie. “Daartegenover staat veel oneerlijke concurrentie. We worden al jaren overstelpt door goedkope buitenlanders (met het statuut van gedetacheerden) en recentelijk ook door (fiscaal gestimuleerde) bijklussers.”
Om al die redenen zouden de bouwbedrijven meer gebruik willen maken van (zelfstandige) freelancers, luidt het bij de Bouwunie. Die vraagt een aanpassing van de arbeidsrelatiewet.

Bekijk ook:

Bouwvakker laat zich stiekem gaan op muziek Ariana Grande.

Alerte bouwvakker redt peuter die aan balkon bengelt.

Tip: Bekijk hier alle jobs voor bouwarbeider.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • anna vandenberg

  En dan gaan ze failliet en de laten de bouwheer met een huis vol gebreken achter, zoals de respectabele Vlaamse firma van ramen uit Booischot, die nu heropstart onder een andere naam.

 • chris delanghe

  dankzij deze legale fraude georganiseerd én ondersteunt door de EU worden de polen hier uitgebuit als slaven en verliezen on eigen lokale bekwame werknemers hun job. Deze moderne slavernij is wat europa wil en hard aan werkt. Doel is de rijke elite nog rijker te maken op de kap van de werkende klasse. Het wordt tijd dat we met z'n allen opkomen voor onze rechten! De rijke EU landen worden gewoon uitgemolken !!! Vraag is wie daar dan wel beter van wordt. Het antwoordt is evenmakkelijk te vinden.

 • Roland Vanlerberghe

  Appartementen en huizen zouden op basis van hun kostprijs door de inzet van gedetacheerde buitenlanders en zelfstandigen makkelijk 20 a 25% lager kunnen worden aangeboden, nog even en het is net als in de VS bij de sinaasappelplantages, s'morgens een truck die passeert en wie er wil opspringen aan 4 dollar per uur mag mee, de werkgevers zitten inderdaad in die sector op rozen, factureren aan 50 euro per uur en zelf maar 15 euro of nog minder betalen. Dat zijn de weldaden van de EU.

 • Jozef Van Schuerbeeck

  Vadertje Staat loopt ook een pak aan inkomsten mis.

 • florence vermeulen

  detachering is legale fraude ! De vroeger buitenlandse zwartwerkers laten zich nu in hun thuisland registreren als zelfstandige; Vervolgens bieden zij hun diensten aan in België. Ze werken alzo officieel, MAAR betalen in hun thuis land een minimum aan sociale bijdragen en belastingen! Bijv. In Polen 1 % ! Wie is de pineut ??? De Belgische vakarbeider ! en de Belgische Staat! En dit alles LEGAAL!