Bourgeois en Rutte: "Atlanta-missie was schot in de roos"

Mark Rutte en Geert Bourgeois.
BELGA Mark Rutte en Geert Bourgeois.
Vlaams minister-president Geert Bourgeois en de Nederlandse minister-president Mark Rutte blikken tevreden terug op hun gezamenlijke handelsmissie naar Atlanta (VS). De keuze voor Atlanta en de focus op drie sectoren (financiële technologie, cyberveiligheid en slimme logistiek) was "een schot in de roos". Zo zei Bourgeois bij de afsluitende persbriefing van de handelsmissie.

De voorbije drie dagen namen 85 Vlaamse en Nederlandse bedrijven deel aan de gezamenlijke Vlaams-Nederlandse handelsmissie naar Atlanta, in het zuidoosten van de Verenigde Staten. Het ging om een gefocuste missie met vooral aandacht voor specifieke sectoren zoals de financiële technologie, cyberveiligheid en logistiek. De missie werd geleid door de ministers-presidenten Geert Bourgeois en Mark Rutte.

Zij blikken tevreden terug op de missie. Volgens Bourgeois zijn de meegereisde ondernemers tevreden en was de keuze voor Atlanta en de afgebakende sectoren "een schot in de roos". Ook volgens Rutte biedt de gezamenlijke aanpak "een meerwaarde". "Zeker op die terreinen waar je ook samen een merk bent of kan bouwen. Vorige keer (in 2013 was er een eerste gezamenlijke missie naar Houston, Texas, red.) was dat de chemische sector en de havens. Hier voor de sectoren die deze keer centraal stonden."

Stijlverschil

Komen er nog meer gezamenlijke missies? Volgens beide mp's wordt dat alvast onderzocht. Het ritme van een gezamenlijke missie om de twee jaar is volgens Rutte wel goed. Alleen zijn er in Nederland in 2017 verkiezingen. "Maar we gaan kijken. Dit ritme zit wel goed, maar we moeten dan nog een plek zoeken. We moeten kijken in welke sectoren we het Vlaams-Nederlandse merk kunnen neerzetten", aldus Rutte.

Bourgeois reageerde tot slot nog luchtig en met een kwinkslag op de opmerkingen over het stijlverschil tussen Rutte en Bourgeois tijdens de missie. Zo was er een contrast tussen de vlotte en wat dominante Rutte en de meer zakelijke en bescheiden aanpak van Bourgeois. Dat stijlverschil is volgens Bourgeois niet meer dan normaal. "Dat hoort ook zo. Maar stel je voor dat je hier twee grijze mannen zou hebben als ik, dan zou je weer wat anders hebben om over te schrijven", grapte Bourgeois.