Bourgeois: "Afslanking Bombardier-vestiging heeft niets te maken met order De Lijn"

BELGA
De afslanking van de Bombardier-vestiging in Brugge heeft niets te maken met de bestelling van nieuwe trams door De Lijn. Dat zegt Vlaams minister-president Geert Bourgeois. De Vlaamse regering zal er volgens de N-VA'er alles aan doen om de getroffen werknemers bij te staan in hun zoektocht naar een nieuwe job.

Bij trein- en trambouwer Bombardier in Brugge staan 160 banen op de helling, klonk het vandaag op een bijzondere ondernemingsraad. Onder meer uit oppositiehoek klinkt daarom opnieuw gemor over een bestelling van nieuwe trams door vervoersmaatschappij De Lijn. Die had de bouw van 146 lagevloertrams, de grootste bestelling van trams door De Lijn ooit, aanvankelijk toegewezen aan het Spaanse CAF.

"Beslissing al veel langer genomen"
De beslissing werd echter door de Raad van State geschorst na een klacht van concurrent Bombardier. De Canadese trein- en trambouwer zou de trams in zijn vestiging in Brugge kunnen maken.

"De beslissing om van Brugge een 'lean factory' te maken was al veel langer genomen", reageert Bourgeois. "Dat heeft niets te maken met de bestelling van De Lijn. Die zou overigens maar betrekking hebben op een dertigtal werknemers."

"Heel andere voorwaarden"
"We hebben er alles aan gedaan om het bedrijf hier te houden, maar dit is nu eenmaal een multinational", aldus de regeringsleider. "In Oost-Europa wordt aan heel andere voorwaarden geproduceerd dan bij ons."

Bourgeois belooft er alles aan te doen om het sociaal overleg te begeleiden. Minister Muyters staat klaar om de getroffen werknemers te begeleiden naar een andere job.