Bonussen Britse bankiers kunnen tien jaar teruggevorderd worden

PHOTO_NEWS
De Britse banken zullen vanaf 1 januari 2016 de bonussen van hun toplui tot tien jaar na uitkering kunnen terugvorderen, indien er inbreuken op het goed bestuur zijn. Dat blijkt uit de nieuwe richtlijnen die de de financiële regulatoren van het land vandaag aangekondigd hebben om excessieve risico's te ontmoedigen.

De maatregelen voor een betere regulering van de banksector komen van de prudentiële toezichtsautoriteit PRA, een supervisiecel van de Bank of England en de financiële waakhond FCA. Ze volgen op andere hervormingen die er kwamen in de nasleep van de internationale financiële crisis.

Opvallendste maatregel is de uitbreiding van de periode waarin de banken variabele verloning kunnen terugeisen, tot 10 jaar na datum. En dit wanneer het om hoge verantwoordelijken gaat die schuldig bevonden werden aan fouten die de bank en het financiële systeem geschaad hebben.

Deze regeling, de zogenaamd 'claw back', bestond al, maar in een kortere tijdspanne.

Andere maatregelen zijn bijvoorbeeld een verbod op bonussen voor niet-uitvoerende bestuurders van financiële instellingen vanaf half 2015.

Verantwoordelijkheid
De regels maken deel uit van een pakket maatregelen dat in de zomer meegedeeld wordt. Dit alles moet "een cultuur van verantwoordelijkheid introduceren in de City", aldus de FCA-topman. De City is de Londense zakenwijk.

Door de bankencrisis en de te grote risico's die de banken genomen hadden, moest de Britse overheid miljarden pompen om de sector overeind te houden. Sommige banken werden genationaliseerd.