Bonden eisen miljoenen van sigarettenfabrikant Philip Morris

De fabriek van Philip Morris in Bergen op Zoom.
ANP De fabriek van Philip Morris in Bergen op Zoom.
De vakbonden eisen dat sigarettenfabrikant Philip Morris miljoenen aan belastinggeld teruggeeft. Het bedrijf heeft sinds de jaren 80 een belastingvoordeel gehad van in totaal ruim een miljard euro, schatten de bonden. Daarvan moet Philip Morris nu iets teruggeven, stellen ze vandaag.

Het bedrijf kon sinds z'n start in Bergen op Zoom in 1981 accijns op sigaretten innen om die pas maanden later aan de Staat af te dragen. Dat leverde, becijferen FNV Bondgenoten en CNV Vakmensen, een rendement op van gemiddeld 40 miljoen euro per jaar. Daar mag het bedrijf nu wel iets voor terugdoen, vinden ze.

De sigarettenfabrikant kondigde begin april aan de fabriek in Bergen op Zoom uiterlijk 1 oktober te sluiten. De bonden willen een goed sociaal plan voor de ongeveer 1230 mensen die hun baan dan verliezen. Ze hebben het bedrijf tot dinsdag middernacht daarvoor de tijd gegeven. Philip Morris moet van het genoten belastingvoordeel zo'n plan financieren en bovendien investeren in de vervangende werkgelegenheid in West-Brabant en Zeeland, eisen de vakbonden.

Het sluiten van de fabriek heeft in de hele regio grote gevolgen voor de werkgelegenheid.